Škvarky jsou společně se sádlem stálicí české kuchyně. Sice nepříliš zdravou, ale jednou za čas zhřešit se (skoro) čistým svědomím můžete. 🙂 Věřte, že pokud škvarkovou pomazánku přichystáte společně s čerstvě upečeným domácím chlebem, budete u svých strávníků za hvězdu dne. 🙂
Receptů na škvarkovou pomazánku existuje celá řada. Tady je můj recept, ve kterém preferuji trochu hrubší konzistenci. Tedy když v pomazánce tu a tam křupne kousek škvarku nebo v ní narazíte na chuť vajíčka.
Moje škvarková pomazánka
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 2 hodiny odležení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: asi 4
suroviny:
- 400 g vepřových škvarků
- 1 lžíce sádla
- 2 vejce
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- půl střední červené cibule
- 1 naťová cibulka
- 2 menší kyselé okurky
- půl lžičky cukru moučky
- mletý pepř
- sůl
postup:
Škvarky společně se sádlem a hořčicí dám do kutru a rozsekám, nikoli úplně najemno. Přidám natvrdo uvařená, oloupaná a na drobné kostičky posekaná vejce a kyselé okurky, jemně posekanou cibuli a naťovou cibulku, cukr a podle chuti sůl s mletým pepřem. Dobře promíchám a v chladu nechám alespoň dvě hodiny odležet.
Ještě něco k tomu:
- Plnotučnou hořčici můžete zaměnit za kremžskou, do pomazánky můžete přimíchat i stroužek nebo dva rozetřeného česneku.
- Pokud máte málo škvarků, nastavit pomazánku lze přidáním jedné, dvou lžic sádla navíc, dobrý je do této pomazánky také neochucený tavený sýr.