Je to tak snadné!

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Rychlý koláč s hruškami a jablky

Až mně trochu brání ostych tenhle koláč nazvat koláčem. Je to celé totiž tak snadné! Plátky hrušek a jablek se přelijí velmi jednoduchým řídkým těstíčkem, bez kypřícího prášku či droždí, a šup do trouby. Zvládne to i úplný začátečník. Hotovo máte za pouhou čtvrthodinku, za další hodinku a něco upečeno. Zbývá jen nechat trochu zchladnout, pocukrovat a můžete podávat. Chutná výborně.

Rychlý koláč s hruškami a jablky

  • doba přípravy: asi 15 minut + pečení asi 70 až 80 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 2 středně velké hrušky
  • 2 větší jablka
  • 150 g hladké mouky
  • 140 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli

na vymazání formy:

  • 1 lžíce rostlinného oleje

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Dno velké dortové formy vyložím pečícím papírem a ten, stejně jako i na boky formy potřu malým množstvím rostlinného oleje.

Jablka i hrušky omyji, rozpůlím, odstraním stopky, vyříznu jádřince a bubáky a nakrájím je na asi půlcentimetrové plátky. Plátky ovoce střídavě, jako tašky a do kruhu vyskládám na dno formy, tedy na olejem potřený pečící papír.

V hlubší míse vyšlehám ručním šlehačem cukr, vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku a vejce do světlejší pěny. Přidám mléko a olej, krátce, ale dobře prošlehám a nakonec přisypu mouku se špetkou soli a znovu krátce šlehačem promíchám.

Těstem rovnoměrně přeliji ovoce ve formě, formu zakryju alobalem a dám do trouby, předehřáté na 180 stupňů péct na 70 až 80 minut. Upečený koláč poznám podle špejle, kterou po zabodnutí musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta. Okraje upečeného koláče se oddělují od formy.

Hotový koláč nechám krátce zchladnout, pak opatrně odstraním boky formy a koláč nechám dál chladnout. Nakonec koláč ze dna formy a pečícího papíru přesunu na podnos.

Podávám posypaný moučkovým cukrem.

Rychlý koláč s hruškami a jablky

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin je na dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Pečící papír neostříhávám do velikosti dna formy, jen jej do formy přivřu. Díky přečnívajícímu pečícímu papíru se pak upečený koláč lépe přesouvá z formy na podnos.
  • Jablka vyberte pokud možno kyselejší. Jablka i hrušky můžete oloupat, já ale dávám v tomto koláči přednost ovoci se slupkou. Koláč můžete připravit i jen jako čistě jablkový nebo hruškový, mně osobně ale v tomto těstě baví právě kombinace obou druhů ovoce.
  • Nemáte-li po ruce vanilkový lusk, nahraďte jej alespoň vanilinovým cukrem. O jeho váhu ale snižte receptové množství cukru krystalového.
  • Koláč samozřejmě můžete servírovat ještě vlahý, přidat k němu můžete i kopeček šlehačky nebo zmrzliny.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *