Určitě každý, kdo se u kuchyňské plotny aspoň trochu ohřál, zná gratinované brambory. Receptů na ně existuje celá řada, nejspíš i vy máte ten svůj oblíbený. Ten dnešní ale mezi ně nejspíš nepatří.
Loni v létě, když jsme jednu chvíli měli přebytek kedlubnů, mě napadla jedna obměna: Gratinované brambory zkombinovat právě s kedlubny. Výsledek? Nad očekávání dobrý, u stolu pěli chválu všichni. Od té doby jsou gratinované kedlubny s brambory u nás občasným hostem, a to i mimo hlavní sezonu. Míváme je jak coby přílohu, tak i jako samostatné jídlo, třeba v doprovodu rajčatového salátu. Nezkusíte je?
Gratinované kedlubny s brambory
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 300 g brambor
- 300 g kedlubnů
- 1 velká cibule
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 250 ml šlehačky
- 100 g ementálu
- čtvrt lžičky strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Oloupané brambory, kedlubny a cibuli nakrájím na velmi tenké plátky, ideální je nastrouhání na mandolíně. Zapékací mísu vymažu silněji máslem a plátky brambor, kedlubnů a cibule do ní střídavě naskládám, při tom průběžně solím a kořením mletým černým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Šlehačku osolím a promíchám s oloupanými a prolisovanými stroužky česneku a zaliju jí pekáček s brambory, kedlubny a cibulí. Dám péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 45 – 50 minut, v polovině pečení posypu nastrouhaným sýrem.
Ještě něco k tomu:
- Pokud máte po ruce čerstvé bylinky, můžete s jejich pomocí vytvořit nejrůznější variace tohoto jídla. Jednotlivé vrsty brambor, kedlubnů a cibule můžete proložit například jemně nasekanými lístky libečku, tymiánu nebo třeba estragonu. Použít ale můžete i bylinky sušené, například šalvěj.
- Ementál lze samozřejmě nahradit i jiným tvrdým sýrem, použít ale můžete i třeba nějaký plísňový.