Když zbydou knedlíky

Hlavní jídla

 // 

Zapečené bramborové knedlíky

Od oběda zbylé knedlíky – ať už houskové nebo i bramborové – jsou s vajíčky skvělé, nic proti tomu. Nicméně se s nimi dá kouzlit i jinak. Tady je jeden z řady dalších způsobů, jak nedojedené knedlíky zužitkovat. Jsem si jist, že tímhle rychlým a velmi chutným jídlem sklidíte pochvalu a že i sami budete překvapeni, co se dá ze zbytku obyčejných knedlíků vytvořit.

 

Zapečené bramborové knedlíky

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 25 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • asi 20 plátků bramborových knedlíků
  • 4 rajčata
  • 200 g polosuchého salámu vcelku
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 g ementálu
  • 2 lžíce másla
  • půl spodní bílé části menšího pórku
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Zapékací mísu vymažu máslem a vyskládám do ní střídavě poloviny plátků knedlíků, poloviny plátků omytých rajčat a polovinu tenčích plátků salámu. Zasypu tence nakrájenými kolečky omytého pórku a zaliju vejci, rozšlehanými společně s pepřem, solí a muškátovým květem v mléce. Nakonec zasypu nahrubo strouhaným sýrem. Zapékám v troubě při 180 stupních asi 25 minut.

 

Ještě něco k tomu:

  • Podobně můžete samozřejmě použít zbylé houskové knedlíky či knedlíky chlupaté nebo špekové, ale i noky.
  • Pórek můžete zaměnit za zelené lahůdkové cibulky nebo čerstvé listy špenátu, ementál lze nahradit jiným typem tvrdého sýru, případně i třeba Nivou.
  • Improvizovat můžete i s dalším kořením, například sýr můžete promíchat s trochou čerstvé posekané bazalky, libečku nebo třeba i jen sušené majoránky.
  • Pro neméně dobrou vegetariánskou verzi  vypustíte salám.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *