Od oběda zbylé knedlíky – ať už houskové nebo i bramborové – jsou s vajíčky skvělé, nic proti tomu. Nicméně se s nimi dá kouzlit i jinak. Tady je jeden z řady dalších způsobů, jak nedojedené knedlíky zužitkovat. Jsem si jist, že tímhle rychlým a velmi chutným jídlem sklidíte pochvalu a že i sami budete překvapeni, co se dá ze zbytku obyčejných knedlíků vytvořit.
Zapečené bramborové knedlíky
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 25 minut zapékání
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- asi 20 plátků bramborových knedlíků
- 4 rajčata
- 200 g polosuchého salámu vcelku
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g ementálu
- 2 lžíce másla
- půl spodní bílé části menšího pórku
- špetka mletého muškátového květu
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Zapékací mísu vymažu máslem a vyskládám do ní střídavě poloviny plátků knedlíků, poloviny plátků omytých rajčat a polovinu tenčích plátků salámu. Zasypu tence nakrájenými kolečky omytého pórku a zaliju vejci, rozšlehanými společně s pepřem, solí a muškátovým květem v mléce. Nakonec zasypu nahrubo strouhaným sýrem. Zapékám v troubě při 180 stupních asi 25 minut.
Ještě něco k tomu:
- Podobně můžete samozřejmě použít zbylé houskové knedlíky či knedlíky chlupaté nebo špekové, ale i noky.
- Pórek můžete zaměnit za zelené lahůdkové cibulky nebo čerstvé listy špenátu, ementál lze nahradit jiným typem tvrdého sýru, případně i třeba Nivou.
- Improvizovat můžete i s dalším kořením, například sýr můžete promíchat s trochou čerstvé posekané bazalky, libečku nebo třeba i jen sušené majoránky.
- Pro neméně dobrou vegetariánskou verzi vypustíte salám.