Že vám tenhle název jídla nic neříká? A co takhle staročeské hamty? Nebo žvanda? Ale lepenici, tedy brambory rozšťouchané s kyselým zelím, staročeské jídlo původem z jižních Čech zná určitě každý!
I u nás doma bývala lepenice na stole pravidelně. Možná i proto, že sklenice s kysaným zelím (dřív se prodávalo ne balené, jako dnes, ale na váhu) snad nikdy v naší lednici nechyběla. A právě lepenici – a pak ještě také zelnou polévku – dělala maminka z kysaného zelí nejčastěji.
Lepenice je výborná nejen jako příloha, ale i jako hlavní jídlo. Jako příloha třeba k jitrnicím, jelitům, uzenému masu, opečené klobáse nebo k domácí sekané. A samostatné jídlo pak po „vylepšení“ trochou lehce osmažené anglické slaniny nebo hrstí škvarků, případně s uvařeným vajíčkem nebo volským okem. Lepenice je zkrátka záležitostí velmi vděčnou, rychlou, tuze dobrou a v neposlední řadě i zdraví ne málo prospěšnou. A lepenice je také jedním z důvodů, proč se i u nás ve špajzu každoročně na podzim objeví sud s domácím kysaným zelím.
Lepenice
- doba přípravy: asi 30 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 600 g brambor
- 300 g kysaného bílého zelí
- 2 větší cibule
- 3 lžíce sádla
- půl lžičky drceného kmínu
- půl lžičky celého kmínu
- asi 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté sladké papriky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Oloupané brambory dám uvařit do osolené vody.
Mezitím ve středně velkém kastrolu na sádle za občasného zamíchání osmažím oloupanou a hruběji nakrájenou cibuli. Když je cibule do sklovata, asi polovinu jí odeberu, dám do misky bokem a zbytek cibule dosmažím do zlatova, na posypání hotové lepenice. Zlatavou cibulku z kastrolu také odeberu a dám stranou do další misky. Pak do kastrolu vrátím zpět první polovinu cibule, tedy té méně, jen do sklovata osmažené, k ní přidám pokrájené kyselé zelí i se šťávou a celý kmín a krátce, nejvýše 5 minut zelí podusím. Pokud je šťávy ze zelí málo, zelí během dušení podlijte jednou nebo dvěma lžícemi vody, v níž se vařily brambory.
K podušenému zelí přidám podle chuti cukr, uvařené brambory a trochu, ne ale úplně je rozšťouchám. Pak brambory se zelím opepřím a přidám drcený kmín a mletou sladkou papriku, v případě potřeby ještě dosolím a vše promíchám. Pokud je lepenice příliš hustá, přidám do ní ještě několik lžic vody, v níž se vařily brambory.
Na talíři lepenici posypu odloženou druhou polovinou cibule, tedy té dozlatova osmažené.
Ještě něco k tomu:
- Na lepenici jsou vhodné brambory typu B (přílohové) nebo C (moučnatější). Množství brambor přizpůsobte tomu, zda lepenici chcete podávat jako přílohu nebo jako hlavní jídlo.
- Do hotové lepenice můžete zamíchat i trochu posekané lahůdkové zelené cibulky nebo nahrubo posekané natě hladkolisté petrželky.
- Hotovou lepenici také můžete před podáváním ještě zapéct v hodně rozpálené troubě do zlatova.
- Pokud jste vegeteriáni, místo sádla použijte máslo, případně jiný, vámi oblíbený tuk.