Křehký linecký koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánská

 // 

Křehký linecký strouhaný koláč se zavařeninou

Linecké jsem měl odjakživa rád, i když si jinak na sladké moc nepotrpím. Linecké cukroví u nás mizelo o Vánocích z táců vždycky jako první, linecký koláč se zavařeninou jsem odjakživa považoval za něco lepšího. Myslím, že v tomhle nejsem výjimkou. 🙂

S následujícím koláčem jsem měl doma úspěch hned napoprvé. Trochu jsem postupem času recept „vychytal“ a i když na linecké těsto existuje receptů nepřeberně, tento určitě doporučuju vyzkoušet. Plný pikantní, pokud možno domácí zavařeniny a podávaný s šálkem dobrého čaje nebo kávy rozhodně nezklame. 🙂

Křehký linecký strouhaný koláč se zavařeninou

  • doba přípravy: asi 20 minut + 60 minut chlazení těsta + 35 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 120 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce mléka
  • kůra z 1 biocitrónu
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 400 g domácího pikantního džemu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

postup:

Z prosáté mouky, cukru, vanilkového cukru, špetky sody a soli, změklého másla, kůry z omytého biocitrónu, 1 lžíce mléka a žloutků rukama rychle zpracuji kompaktní těsto. Zabalím do fólie a dám do lednice na 1 hodinu chladit.

Dno i boky formy vyložím papírem na pečení. Polovinu těsta upěchuji rovnoměrně do dna formy, u okrajů formy z těsta vytvaruji asi centimetr vysoký okraj. Na těsto natřu džem, dobře promíchaný s kukuřičným škrobem. Na džemovou vrstvu nakonec nastrouhám na hrubším struhadle druhou polovinu těsta, nastrouhané těsto jemně přimáčknu k vrstvě džemu.

Koláč sám do trouby vyhřáté na 180 stupňů, peču asi 35 minut, povrch koláče je zlatavý.

Křehký linecký strouhaný koláč se zavařeninou

Ještě něco k tomu:

  • Koláč se velmi dobře vyndavá z rozvírací dortové formy, i tu ale předem raději vyložte pečícím papírem, zavařenina se totiž občas dostane vně koláče a „přilepí“ jeho okraj k formě. Množství ingrediencí je ideální pro formu o průměru 22 centimetrů.
  • Pokud je váš džem málo výrazný, smíchejte ho s trochou citrónové šťávy, případně špetkou kyseliny citrónové.
  • Místo kukuřičného škrobu můžete použít i bramborový.

1 komentář u „Křehký linecký koláč“

  1. Přesně, i u nás linecké mizí o Vánocích jako první:-) Linecké koláče proto máme moc rádi. Zkusila jsem i tento, s jahodovou marmeládou, aby byla trochu pikantnější, přidala jsem do ní na špičku nože kyselinu citrónovou. Po koláči se jen zaprášilo! 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář