Linecké jsem měl odjakživa rád, i když si jinak na sladké moc nepotrpím. Linecké cukroví u nás mizelo o Vánocích z táců vždycky jako první, linecký koláč se zavařeninou jsem odjakživa považoval za něco lepšího. Myslím, že v tomhle nejsem výjimkou. 🙂
S následujícím koláčem jsem měl doma úspěch hned napoprvé. Trochu jsem postupem času recept „vychytal“ a i když na linecké těsto existuje receptů nepřeberně, tento určitě doporučuju vyzkoušet. Plný pikantní, pokud možno domácí zavařeniny a podávaný s šálkem dobrého čaje nebo kávy rozhodně nezklame. 🙂
Křehký linecký strouhaný koláč se zavařeninou
- doba přípravy: asi 20 minut + 60 minut chlazení těsta + 35 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
- 120 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 1 lžíce mléka
- kůra z 1 biocitrónu
- čtvrt lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 400 g domácího pikantního džemu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
postup:
Z prosáté mouky, cukru, vanilkového cukru, špetky sody a soli, změklého másla, kůry z omytého biocitrónu, 1 lžíce mléka a žloutků rukama rychle zpracuji kompaktní těsto. Zabalím do fólie a dám do lednice na 1 hodinu chladit.
Dno i boky formy vyložím papírem na pečení. Polovinu těsta upěchuji rovnoměrně do dna formy, u okrajů formy z těsta vytvaruji asi centimetr vysoký okraj. Na těsto natřu džem, dobře promíchaný s kukuřičným škrobem. Na džemovou vrstvu nakonec nastrouhám na hrubším struhadle druhou polovinu těsta, nastrouhané těsto jemně přimáčknu k vrstvě džemu.
Koláč sám do trouby vyhřáté na 180 stupňů, peču asi 35 minut, povrch koláče je zlatavý.
Ještě něco k tomu:
- Koláč se velmi dobře vyndavá z rozvírací dortové formy, i tu ale předem raději vyložte pečícím papírem, zavařenina se totiž občas dostane vně koláče a „přilepí“ jeho okraj k formě. Množství ingrediencí je ideální pro formu o průměru 22 centimetrů.
- Pokud je váš džem málo výrazný, smíchejte ho s trochou citrónové šťávy, případně špetkou kyseliny citrónové.
- Místo kukuřičného škrobu můžete použít i bramborový.
Přesně, i u nás linecké mizí o Vánocích jako první:-) Linecké koláče proto máme moc rádi. Zkusila jsem i tento, s jahodovou marmeládou, aby byla trochu pikantnější, přidala jsem do ní na špičku nože kyselinu citrónovou. Po koláči se jen zaprášilo! 🙂