Květák s pikantní strouhankou

Hlavní jídla Rychlé Sezónní Vegetariánské

 // 

Tahle jednoduchá, rychlá, ale velmi „jedlá“ úprava karfiolu byla prý hodně typická hlavně pro někdejší Rakousko – Uhersko, a to buď jako příloha nebo i jako hlavní jídlo. V současnosti nějak vymizela, moc známá už není, což je určitě škoda.

Já měl ale za mého dětství to štěstí, že uvařený květák, posypaný osmaženou strouhankou u nás býval na stole docela často (ostatně už jsem na to vzpomínal na blogu před nedávnem, když jsem přidával recept na pečený květák). A tak se i dnes ke karfiolu se strouhankou čas od času rád vracím, byť v trochu vymazlenější podobě, než jak jsem ho dostával na talíři jako dítě 🙂 Tady je recept. Mimochodem, nemůžu si pomoci, ale ty osmažené ořechy ve strouhance hodně připomínají chuť škvarků 🙂

Květák s pikantní ořechovo sýrovou strouhankou

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 menší květák
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 5 lžic másla
  • 2 hrsti strouhanky
  • 3 stroužky česneku
  • mletý černý pepř
  • špetka chilli
  • 150 g sýra s modrou plísní

k podávání:

  • šťouchané brambory (chléb)
  • tatarská omáčka (studený dip)

postup:

Z květáku odstraním listy a dřevnatou část košťálu, omyju jej, nechám okapat a rozeberu na menší růžičky, košťály použiju jinde. Rozebrané růžičky uvařím v páře do poloměkka, trvat to bude 5 až 10 minut.

Mezitím nahrubo nasekám vlašské ořechy. Na středně rozehřáté pánvi nechám rozpustit většinu másla (asi jednu lžíci másla nechám stranou), přidám strouhanku a posekané ořechy a zvolna, za častého míchání osmažím do sytě zlatavé barvy. Během toho oloupu stroužky česneku a těsně před koncem přípravy ořechové strouhanky k ní česnek prolisuju, přidám i mletý pepř a chilli a už jen krátce, ale dobře promíchám. Pak pánev stáhnu z plotny a strouhanku nechám trochu zchladnout.

Sýr s modrou plísní nastrouhám nahrubo a do mírně vlahé osmažené strouhanky vmíchám.

V jiné, hlubší pánvi na zbytku másla trochu opeču uvařené a dobře okapané růžičky květáku. Měly by být lehce nazlátlé, dobře prohřáté, ale měly zůstat al dente, tedy na skus. Opečené růžičky trochu osolím.

Opečený květák hned rozdělím na talíře a posypu ochucenou strouhankou.

Nejčastěji podávám se šťouchanými bramborami a domácí tatarkou.

Ještě něco k tomu:

  • Květák nejraději vařím v miktrovlnné troubě, v programu steam – pára.
  • Opatrný jsem při solení květáku i strouhanky, sýry s modrou plísní bývají slanější.
  • V sezóně rád do osmažené ochucené strouhanky přidávám i trochu jemně nasekaných bylinek, třeba petrželku. Do strouhanky je možné po jejím osmažení přidat i natvrdo uvařené a nasekané vejce.
  • Místo rohlíkové strouhanky je možné použít i strouhanku chlebovou.
  • Nepoužité košťály, ale i listy nejčastěji upotřebím na polévku (na blogu je květáková polévka se žemlovými knedlíčky a také květáková polévka s rajčaty).
  • Na blogu je i recept na šťouchané brambory, tak jak je dělávám já.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *