Tahle jednoduchá, rychlá, ale velmi „jedlá“ úprava karfiolu byla prý hodně typická hlavně pro někdejší Rakousko – Uhersko, a to buď jako příloha nebo i jako hlavní jídlo. V současnosti nějak vymizela, moc známá už není, což je určitě škoda.
Já měl ale za mého dětství to štěstí, že uvařený květák, posypaný osmaženou strouhankou u nás býval na stole docela často (ostatně už jsem na to vzpomínal na blogu před nedávnem, když jsem přidával recept na pečený květák). A tak se i dnes ke karfiolu se strouhankou čas od času rád vracím, byť v trochu vymazlenější podobě, než jak jsem ho dostával na talíři jako dítě 🙂 Tady je recept. Mimochodem, nemůžu si pomoci, ale ty osmažené ořechy ve strouhance hodně připomínají chuť škvarků 🙂
Květák s pikantní ořechovo sýrovou strouhankou
- doba přípravy: celkem asi 30 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 menší květák
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 5 lžic másla
- 2 hrsti strouhanky
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- špetka chilli
- 150 g sýra s modrou plísní
k podávání:
- šťouchané brambory (chléb)
- tatarská omáčka (studený dip)
postup:
Z květáku odstraním listy a dřevnatou část košťálu, omyju jej, nechám okapat a rozeberu na menší růžičky, košťály použiju jinde. Rozebrané růžičky uvařím v páře do poloměkka, trvat to bude 5 až 10 minut.
Mezitím nahrubo nasekám vlašské ořechy. Na středně rozehřáté pánvi nechám rozpustit většinu másla (asi jednu lžíci másla nechám stranou), přidám strouhanku a posekané ořechy a zvolna, za častého míchání osmažím do sytě zlatavé barvy. Během toho oloupu stroužky česneku a těsně před koncem přípravy ořechové strouhanky k ní česnek prolisuju, přidám i mletý pepř a chilli a už jen krátce, ale dobře promíchám. Pak pánev stáhnu z plotny a strouhanku nechám trochu zchladnout.
Sýr s modrou plísní nastrouhám nahrubo a do mírně vlahé osmažené strouhanky vmíchám.
V jiné, hlubší pánvi na zbytku másla trochu opeču uvařené a dobře okapané růžičky květáku. Měly by být lehce nazlátlé, dobře prohřáté, ale měly zůstat al dente, tedy na skus. Opečené růžičky trochu osolím.
Opečený květák hned rozdělím na talíře a posypu ochucenou strouhankou.
Nejčastěji podávám se šťouchanými bramborami a domácí tatarkou.
Ještě něco k tomu:
- Květák nejraději vařím v miktrovlnné troubě, v programu steam – pára.
- Opatrný jsem při solení květáku i strouhanky, sýry s modrou plísní bývají slanější.
- V sezóně rád do osmažené ochucené strouhanky přidávám i trochu jemně nasekaných bylinek, třeba petrželku. Do strouhanky je možné po jejím osmažení přidat i natvrdo uvařené a nasekané vejce.
- Místo rohlíkové strouhanky je možné použít i strouhanku chlebovou.
- Nepoužité košťály, ale i listy nejčastěji upotřebím na polévku (na blogu je květáková polévka se žemlovými knedlíčky a také květáková polévka s rajčaty).
- Na blogu je i recept na šťouchané brambory, tak jak je dělávám já.