Klasika, která se dnes prodraží

Polévky Vegetariánské

 // 

Květáková polévka se žemlovými knedlíčky

Ono se řekne květáková polévka. Ale přece jen: Každý z nás je zvyklý na trochu odlišnou její podobu – chuť, konzistenci i vůni. S květákovými růžičkami nebo krémovou, s rajčaty nebo bramborami, s vejcem nebo sýrem, s kari nebo sladkou paprikou, s nudlemi nebo knedlíčky… Z dob předlistopadových dobře pamatuji ještě květákovou polévku z pytlíku, mezi těmi instantními „totalitními“ kupodivu patřila k těm, které mně chutnaly nejvíc.

Zatímco dřív květáková polévka byla pravidelnou a docela častou součástí jídelníčku školních i závodních jídelen a také restaurací, poslední dobou mám pocit, že je trochu na ústupu. Nejspíš se na tom podepsala i cena květáku, oněch někdy i sedmdesát korun je docela vražedných. Kdeže je doba, když karfiol byl k dostání za tři koruny.

Ať už je to jak chce, květáková polévka vždy patřila k mým favoritům, ať už v té či oné podobě. A proto třeba ani dražší květák nelituji na polévku použít. Dnes jsem vybral tu z mého pohledu „nejklasičtější“ její podobu: lehce zahuštěnou, s květákovými růžičkami měkkými, ale nerozvařenými, s nezbytným muškátovým květem, ale i s petrželkou a libečkem, se smetanou a také se žemlovými knedlíčky. Dobrou chuť.

 

Květáková polévka se žemlovými knedlíčky

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • půl květáku
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžička sušené natě petrželky
  • 1 bobkový list
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na žemlové knedlíčky:

  • 2 starší rohlíky
  • 100 ml mléka
  • 25 g krupice
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce drobně posekané natě hladkolisté petrželky
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • pažitka

 

postup:

Nejdříve začnu žemlovými knedlíčky, z uvedeného množství surovin by jich mělo být dvanáct. Postup přípravy žemlových knedlíčků najdete zde.

Po dokončení knedlíčků připravím samotnou polévku. Půlku květáku na chvíli ponořím do studené vody, aby z něj vyplavaly případné nečistoty. Potom květák rozeberu na velmi malé růžičky, košťály také velmi drobně pokrájím a dám stranou.

Na másle do sklovata orestuji za občasného míchání oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli. Potom ji zasypu moukou a míchám a restuji ještě asi 5 minut.

Základ polévky zaliji studeným zeleninovým vývarem a dobře prošlehám, aby v polévce nebyly hrudky. Přidám sušený libeček a petrželku, bobkový list, opepřím a osolím, přihodím drobně pokrájené košťály a přivedu za občasného zamíchání k varu. Vařím asi 10 minut, potom přihodím rozebrané růžičky květáku a vařím dalších asi 10 minut. Květák musí být měkký, ale ne rozvařený.

Z polévky vyjmu bobkový list, přiliji smetanu, přidám čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, v případě potřeby dosolím a dopepřím a přidám také uvařené žemlové knedlíčky. Polévku s knedlíčky přihřeji, ale už nevařím.

Do talířů s polévkou rozdělím rovnoměrně žemlové knedlíčky. Sypu sekanou pažitkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Knedlíčky vařím raději zvlášť, v osolené vodě. V zahuštěné polévce by mohly ztvrdnout, ani prolnutí chutí polévky a knedlíčků není dobré. Pokud nemáte moc času a nebude vám vadit méně „sváteční“ verze květákové polévky, udělejte si bez knedlíčků, ale dejte do ní víc květáku.
  • V sezóně nahraďte sušený libeček za čerstvý, rozdíl v chuti polévky bude obrovský.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *