Klasika, která se dnes prodraží

Polévky Vegetariánské

 // 

Květáková polévka se žemlovými knedlíčky

Ono se řekne květáková polévka. Ale přece jen: Každý z nás je zvyklý na trochu odlišnou její podobu – chuť, konzistenci i vůni. S květákovými růžičkami nebo krémovou, s rajčaty nebo bramborami, s vejcem nebo sýrem, s kari nebo sladkou paprikou, s nudlemi nebo knedlíčky… Z dob předlistopadových dobře pamatuji ještě květákovou polévku z pytlíku, mezi těmi instantními „totalitními“ kupodivu patřila k těm, které mně chutnaly nejvíc.

Zatímco dřív květáková polévka byla pravidelnou a docela častou součástí jídelníčku školních i závodních jídelen a také restaurací, poslední dobou mám pocit, že je trochu na ústupu. Nejspíš se na tom podepsala i cena květáku, oněch někdy i sedmdesát korun je docela vražedných. Kdeže je doba, když karfiol byl k dostání za tři koruny.

Ať už je to jak chce, květáková polévka vždy patřila k mým favoritům, ať už v té či oné podobě. A proto třeba ani dražší květák nelituji na polévku použít. Dnes jsem vybral tu z mého pohledu „nejklasičtější“ její podobu: lehce zahuštěnou, s květákovými růžičkami měkkými, ale nerozvařenými, s nezbytným muškátovým květem, ale i s petrželkou a libečkem, se smetanou a také se žemlovými knedlíčky. Dobrou chuť.

Květáková polévka se žemlovými knedlíčky

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • půl květáku
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžička sušené natě petrželky
  • 1 bobkový list
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

na žemlové knedlíčky:

  • 2 starší rohlíky
  • 100 ml mléka
  • 25 g krupice
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce drobně posekané natě hladkolisté petrželky
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pažitka

postup:

Nejdříve začnu žemlovými knedlíčky, z uvedeného množství surovin by jich mělo být dvanáct. Podrobný recept na žemlové knedlíčky do polévky na blogu už mám.

Po dokončení knedlíčků připravím samotnou polévku. Půlku květáku na chvíli ponořím do studené vody, aby z něj vyplavaly případné nečistoty. Potom květák rozeberu na velmi malé růžičky, košťály také velmi drobně pokrájím a dám stranou.

Na másle do sklovata orestuji za občasného míchání oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli. Potom ji zasypu moukou a míchám a restuji ještě asi 5 minut.

Základ polévky zaliji studeným zeleninovým vývarem a dobře prošlehám, aby v polévce nebyly hrudky. Přidám sušený libeček a petrželku, bobkový list, opepřím a osolím, přihodím drobně pokrájené košťály a přivedu za občasného zamíchání k varu. Vařím asi 10 minut, potom přihodím rozebrané růžičky květáku a vařím dalších asi 10 minut. Květák musí být měkký, ale ne rozvařený.

Z polévky vyjmu bobkový list, přiliji smetanu, přidám čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, v případě potřeby dosolím a dopepřím a přidám také uvařené žemlové knedlíčky. Polévku s knedlíčky přihřeji, ale už nevařím.

Do talířů s polévkou rozdělím rovnoměrně žemlové knedlíčky. Sypu sekanou pažitkou.

Ještě něco k tomu:

  • Knedlíčky vařím raději zvlášť, v osolené vodě. V zahuštěné polévce by mohly ztvrdnout, ani prolnutí chutí polévky a knedlíčků není dobré. Pokud nemáte moc času a nebude vám vadit méně „sváteční“ verze květákové polévky, udělejte si bez knedlíčků, ale dejte do ní víc květáku.
  • V sezóně nahraďte sušený libeček za čerstvý, rozdíl v chuti polévky bude obrovský.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *