Květáková polévka s rajčaty – letní šlágr

Polévky Vegetariánské

 // 

kvetakova_polevka_s_rajcaty

Jedna z polévek, na které se v létě a zkraje podzimu pokaždé moc těším. Kombinace květáku alias karfiolu s rajčaty mě tuze baví a přijde mně dokonalá. Stačí jen ještě cibulová jíška, zeleninový vývar dochutit tymiánem, trochou česneku a pochopitelně nesmí chybět můj oblíbený libeček. A vedle květáku a rajčat přidávám i pár řapíků celeru. Toť vše. Vařím ve větším množství, ale i z mrazáku mizí rychle. U nás prostě letní šlángr 🙂

Květáková polévka s rajčaty

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 rajčata
  • asi čtvrtka květáku
  • 4 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžíce posekané natě libečku
  • 1 lžička odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje

k podávání:

  • hladkolistá petrželka

postup:

Nejdříve oloupu rajčata, Slupku naříznu ve špičce do kříže a rajčata ponořím asi na dvě minuty do vařící vody. Pak je zchladím studenou vodou a slupku z nich sloupnu. Oloupaná rajčata nakrájím na menší kousky. Předem si připravím i květák, který omyji a rozeberu na menší růžičky, košťály nadrobno nasekám. Nadrobno nakrájím i opláchnuté řapíky celeru, oloupané stroužky česneku nasekám nahrubo.

V hrnci na másle orestuji za občasného míchání nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata. Zasypu hladkou moukou, míchám a restuji ještě asi pět minut. Pak jíšku zaliji studeným zeleninovým vývarem, dobře metlou rozšlehám a přihodím připravenou pokrájenou zeleninu – rajčata, květák, řapíkatý celer i česnek, přidám i posekanou nať libečku a odrhnuté lístky tymiánu. Opepřím, osolím a vařím zvolna asi půl hodiny.

Na závěr do uvařené polévky přidám lžíci olivového oleje, zamíchám a v talířích sypu nasekanou natí hladkolisté petrželky.

Ještě něco k tomu:

  • Někdy polévku v talířích posypu i trochou nastrouhaného parmazánu nebo jiného dobrého tvrdého nebo polotvrdého sýra. Dobrý je v polévce i rozdrobený sýr s modrou plísní.
  • Mimo sezónu používám bylinky sušené.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *