Určitě jsem to tady dřív už zmiňoval, že losos se na talířích u nás doma objevuje pravidelně a často. Nicméně pokaždé, když tuhle báječnou rybu nesu stůl, si vzpomenu na toho svého úplně prvního lososa, nepovedeného, vysušeného, šedivého… Chyb se tehdy, před dlouhou řadou let, určitě stala celá řada, ale jedna byla myslím zcela zásadní: Lososa jsem koupil zmrazeného. A to už nikdy, opravdu nikdy neudělám, rozdíl oproti čerstvému je skutečně propastný!
Během let jsem na blog dával několik receptů na lososa – tady je bylinkový losos s pohankou a růžičkovou kapustou, skvělý je i losos na citrusech, stejně jako losos na tymiánu s teplou zeleninou. Ta dnešní úprava je ovšem neméně dobrá, zase trochu jiná, ale také velmi rychlá a vděčná. Jako příloha k lososu, pečenému pod bylinkovou krustou, se hodí leccos: s trochou zeleniny dušená pohanka, jáhly, quinoa nebo bulgur, ale i rýže či kuskus, dobrá je čočka (já mám k rybě nejraději belugu, černou čočku) a samozřejmě i různě upravené brambory, případně doplněné trochou nějakého dipu, nebo prostě jen teplá zelenina.
Losos pečený pod bylinkovou krustou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- asi 800 g lososa
- 4 plátky toastového chleba
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- půl lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
- 1 lžíce jemně posekané natě hladkolisté petrželky
- 1 bio citrón
- 1 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů. Plátky toastového chleba nasucho opeču, rozlámu na kousky a v kutru umixuji na trochu hrubší strouhanku. V misce k ní přidám nastrouhaný parmazán, odrhnuté lístky čerstvého tymiánu, jemně posekanou hladkolistou petrželku, ostrouhanou kůru z bio citronu a také špetku soli. Směs promíchám.
Porce lososa omyji, osuším, z obou stran osolím, opepřím a lehce pokapu citronovou šťávou a olivovým olejem. Lososa rozložím na plech, vyložený pečícím papírem, na každou porci rovnoměrně navrším sypkou směs. Dám péct do vyhřáté trouby asi na 10 až 15 minut, na poslední 3 minuty troubu přepnu do programu gril.
Ještě něco k tomu:
- Čerstvé bylinky podle momentální nabídky obměňuji, dobrá je v krustě například bazalka, oregano nebo trochu rozmarýnu či libečku. Mám-li je po ruce, do sypké směsi na krustu někdy zamíchám i jednu nebo dvě jemně posekané ančovičky.
- Pokud mám lososa s kůží, na plech jej pokládám kůží dolů. Přesná doba pečení lososa záleží na tloušťce jednotlivých porcí.
- Tento recept se dá použít i pro jiné ryby, třeba tresku nebo mořského ďasa.