Tradičním staročeským pokrmem našich babiček bývala nastavovaná kaše, dnes bohužel už skoro zapomenutá. Je to velká škoda, je totiž opravdu moc dobrá a navíc zdravá, kroupy obsahují řadu vitamínů a minerálů. Nastavovaná kaše báječně chutná nejen samotná jako bezmasý hlavní chod, doplněná třeba kyselou okurkou nebo salátem z kysaného zelí, ale výborně se hodí i jako příloha k uzenému masu, uzenému kuřeti nebo k párku či klobáse, velmi dobrá je i se sázeným vejcem.
Nastavovaná kaše
- doba přípravy: celkem asi 30 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 100 g malých ječných krupek
- 500 g brambor
- 100 ml mléka
- 1 lžíce sádla
- 2 střední cibule
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránka
- sůl
- mletý pepř
- trocha hladkolisté petrželky na ozdobení
postup:
Ječné krupky důkladně propláchnu, a to třikrát, střídavě studenou a vařící vodou. Dám je zvolna vařit asi na půl hodiny do osolené vody, které je zhruba čtyřnásobný objem. Pokud se v průběhu varu voda vyvaří, doliju ještě trochu horké. Mezitím dám do jiného hrnce do osolené vody uvařit oloupané a na větší kostky pokrájené brambory, tedy asi 15 – 20 minut. Během vaření krupek a brambor na sádle osmažím skoro až do zlatohněda na kostičky pokrájenou cibuli. Uvařené brambory rozšťouchám s mlékem na hladkou kaši, do které vmíchám slité uvařené krupky a osmaženou cibulku i se sádlem, česnek rozetřený se solí, majoránku a opepřím a dosolím. Na talíři sypu trochou sekané hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Ječné kroupy dostanete koupit v různých velikostech, od velkých krup přes střední až po malé, kterým se též říká trhané krupky nebo lámanka. K přípravě nastavované kaše sice můžete použít i větší velikost krup, podle mých zkušeností tím ale výsledná chuť nastavované kaše dost utrpí, není to zkrátka ono…
- Krupek nedávejte víc, varem dost nabydou. Při vaření je nepřikrývejte poklicí, rády totiž v hrnci kypí a „utíkají“.
- Chuti krupek a tedy i výsledné chuti kaše prospěje, pokud krupky uvaříte místo ve vodě v zeleninovém nebo kuřecím vývaru.
- Část osmažené cibulky můžete nechat na konečné ozdobení kaše na talířích.
- Část krupek můžete nahradit vařenou pohankou, nastavovanou kaši můžete „vylepšit“ také tím, že do hotové zamícháte trochu škvarků.
velice chutné jídlo,mě ho vařila babička a já ho vařím svým vnoučatům 🙂
Také ho znám od babičky 🙂