Začíná nová sezóna a tak se snažím vyprazdňovat mrazák, co jen to jde. Ostatně znáte to nejspíš i sami… Já si nedávno při pohledu na náš přecpaný mrazák předsevzal, že každý den něco z jeho útrob spotřebuji, byť by to třeba mělo být něco úplně malého. A s pýchou musím dodat, že se mně to zatím docela daří 🙂
A tak dnes přišel na řadu zbytek syrového řezaného pórku. Byl z naší domácí úrody, loni se nám totiž vyvedl, a tak jeho přebytky šly právě do mrazáku. Z posledního půlkila jsem se rozhodl udělat pórkové placky. Docela dlouho jsme je už neměli, jsou prakticky bez práce a tudíž rychlé, navíc chuťově vděčné, aspoň tedy tak jsou hodnoceny u nás doma.
Dobrý ohlas pórkové placky zaznamenaly i tentokrát. Měl jsem navíc dobrý pocit, že v mrazáku je zase o kousek volného místa víc. Tedy – bylo. Ani ne za hodinu po jídle nám totiž přinesl jeden ze sousedů plnou tašku čerstvé, právě rozbourané zvěřiny. To odmítnout nešlo. Současně jsem se dozvěděl, že u sousedů mají doma mrazáky tři 🙂
Pórkové placky
- doba přípravy: 20 minut + asi půl hodiny odpočinutí těsta
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 500 g pórku
- 4 vejce
- 1 dcl smetany na vaření
- 8 vrchovatých lžic hladké mouky
- 2 rovné lžíce bramborového škrobu
- 150 g měkké kvalitní uzeniny
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka chilli
- mletý černý pepř
- sůl
na smažení:
- rostlinný olej
k podávání:
- slaný dip
postup:
Ve větší misce rozšlehám vejce s mlékem, solí, mletým černým pepřem a špetkou chilli. Přisypu hladkou mouku, smíchanou s bramborovým škrobem a vše velmi dobře promíchám do hladkého, nehrudkovitého, hustšího těstíčka.
Pórek zbavím kořene a tmavě zelené části listů, pečlivě omyji a nakrájím na tenčí půlkolečka. Ta dobře promíchám s připraveným těstíčkem, vmíchám ještě na drobné kostičky nakrájenou uzeninu a nechám asi půl hodiny odpočinout.
Na pánvi na dobře rozpáleném oleji smažím z těsta po obou stranách tenčí placičky.
Pórkové placičky podávám se studenou omáčkou, například česnekovou (recept najdete zde) nebo třeba brusinkovou (recept je zde).
Ještě něco k tomu:
- Namísto chilli můžete do pórkových placiček přidat špetku strouhaného muškátového oříšku, trochu sušeného mletého zázvoru, ale třeba i nasekané čerstvé bylinky, například hladkolistou petrželku.
- Pokud jste vegetariáni, místo uzeniny můžete použít třeba na kostičky nakrájené uzené tofu. Dobrá i barevně pěkná je v placičkách také trocha sterilované kukuřice.