Mrazák a pórek

Hlavní jídla Rychlé

 // 

porkove_placicky

Začíná nová sezóna a tak se snažím vyprazdňovat mrazák, co jen to jde. Ostatně znáte to nejspíš i sami… Já si nedávno při pohledu na náš přecpaný mrazák předsevzal, že každý den něco z jeho útrob spotřebuji, byť by to třeba mělo být něco úplně malého. A s pýchou musím dodat, že se mně to zatím docela daří 🙂

A tak dnes přišel na řadu zbytek syrového řezaného pórku. Byl z naší domácí úrody, loni se nám totiž vyvedl, a tak jeho přebytky šly právě do mrazáku. Z posledního půlkila jsem se rozhodl udělat pórkové placky. Docela dlouho jsme je už neměli, jsou prakticky bez práce a tudíž rychlé, navíc chuťově vděčné, aspoň tedy tak jsou hodnoceny u nás doma.

Dobrý ohlas pórkové placky zaznamenaly i tentokrát. Měl jsem navíc dobrý pocit, že v mrazáku je zase o kousek volného místa víc. Tedy – bylo. Ani ne za hodinu po jídle nám totiž přinesl jeden ze sousedů plnou tašku čerstvé, právě rozbourané zvěřiny. To odmítnout nešlo. Současně jsem se dozvěděl, že u sousedů mají doma mrazáky tři 🙂

Pórkové placky

  • doba přípravy: 20 minut + asi půl hodiny odpočinutí těsta
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 500 g pórku
  • 4 vejce
  • 1 dcl smetany na vaření
  • 8 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 2 rovné lžíce bramborového škrobu
  • 150 g měkké kvalitní uzeniny
  • 1 lžička drceného kmínu
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl

na smažení:

  • rostlinný olej

k podávání:

  • slaný dip

postup:

Ve větší misce rozšlehám vejce s mlékem, solí, mletým černým pepřem a špetkou chilli. Přisypu hladkou mouku, smíchanou s bramborovým škrobem a vše velmi dobře promíchám do hladkého, nehrudkovitého, hustšího těstíčka.

Pórek zbavím kořene a tmavě zelené části listů, pečlivě omyji a nakrájím na tenčí půlkolečka. Ta dobře promíchám s připraveným těstíčkem, vmíchám ještě na drobné kostičky nakrájenou uzeninu a nechám asi půl hodiny odpočinout.

Na pánvi na dobře rozpáleném oleji smažím z těsta po obou stranách tenčí placičky.

Pórkové placičky podávám se studenou omáčkou, například česnekovou (recept najdete zde) nebo třeba brusinkovou (recept je zde).

Ještě něco k tomu:

  • Namísto chilli můžete do pórkových placiček přidat špetku strouhaného muškátového oříšku, trochu sušeného mletého zázvoru, ale třeba i nasekané čerstvé bylinky, například hladkolistou petrželku.
  • Pokud jste vegetariáni, místo uzeniny můžete použít třeba na kostičky nakrájené uzené tofu. Dobrá i barevně pěkná je v placičkách také trocha sterilované kukuřice.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *