Cukety mají tu vlastnost, že po prudčejším opečení (klidně i nasucho) nebo ogrilování jsou daleko chutnější a navíc do sebe ochotněji „natáhnou“ vše, čím jsou okořeněné nebo jinak dochucené. Využívá toho řada receptů na jejich úpravu, včetně přípravy salátů s cuketou. Ostatně zkraje letošních prázdnin jsem si sem ukládal výborný salát z grilované cukety se slaninou a parmazánem.
S končící sezónou cuket přicházejí i u nás doma ke slovu recepty na nakládané cukety, hlavně pak ten na cukety upečené a ochucené pikantním olivovým olejem s bylinkami a česnekem. Takhle zavařené cukety mojí chuti konvenují nejvíc 🙂
Recept je celkem jednoduchý a může mít desítky možných obměn: Na plechu zprudka opečené cukety se obalí v olejovo bylinkové marinádě, nacpou se do sklenic, zalejí se zbytkem marinády a zasterilují se. A je hotovo 🙂
Skvělá záležitost do salátů, jako předkrm, k těstovinám, do rizota, do burgrů, ke grilovanému masu… Zavařené vydrží v chladném špajzu až do příští sezóny.
Nakládané marinované cukety
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 30 minut pečení + asi 20 minut sterilování
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 3 kg menších cuket
- asi 1 lžíce vinného octa
- asi 2 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
- sůl
na marinádu:
- 100 ml olivového oleje
- 1 citron
- 1 palice česneku
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- mletý černý pepř
- 2 špetky chilli
- sůl
postup:
Troubu nechám rozehřát na 200 stupňů v programu horkovzduch.
Cukety zbavím tuhých konců, omyju, osuším, nakrájím na asi centimetrová kolečka a vyskládám na plech, vyložený pečícím papírem. Cuketové plátky trochu postříkám vinným octem ve spreji a lehce potřu olivovým olejem, opepřím, osolím a dám do trouby asi na 30 minut, dokud cuketa nezačne velmi mírně zlátnout. Upečená cuketová kolečka by stále měla držet tvar.
Během pečení cuket si připravím do větší širší mísy marinádu z olivového oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku, sušeného tymiánu, mletého černého pepře, chilli a soli, kterou dobře prošlehám.
Upečené, ještě horké plátky cuket postupně obaluju v marinádě a hned ukládám natěsno do čistých a suchých sklenic. Nakonec zbytek marinády rozdělím do naplněných sklenic tak, aby cukety byly potopené, bez vzduchových bublin a sklenice plné asi centimetr pod okraj.
Zavíčkované sklenice dám do hlubokého pekáče a vložím do trouby, rozehřáté na 150 stupňů v programu horkovzduch, do pekáče naleju asi dvoucentimetrovou hladinku horké vody. Od opětovného dosažení nastavené teploty steriluju 20 minut.
Vychladlé sklenice ukládám do suchého studeného špajzu.
Ještě něco k tomu:
- Na nakládání jsou vhodné především pevné, menší kusy cuket.
- Při překládání opečených cuket do marinády a pak do sklenic postupuju opatrně, aby se plátky cuket nepotrhaly.
- Pro pikantnější verzi je do každé sklenice možné přidat celou chilli papričku.
- Místo tymiánu je naložená cuketa moc dobrá i s rozmarýnem, hladkolistou petrželkou, oreganem nebo bazalkou.
- Důležitá je naprostá čistota a suchost sklenic a víček. Nejjednodušší je naskládat umyté a utřené sklenice na plech, vložit je do trouby vyhřáté na asi 150 stupňů a nechat ohřívat zhruba 20 minut, při občasném odvětrání trouby od vlhkosti.