Pečená rajčata: úžasná záležitost!

Malá jídla Vegetariánské

 // 

Pečená rajčata se sýrem feta

Nevím, jak konkrétně u vás, ale mám za to, že všeobecně nejsou pečená rajčata u nás příliš rozšířená. Možná v posledních letech, hlavně díky grilování, se to trochu začíná měnit. Moje matka by ale určitě hodně hlasitě namítla, že tepelně upravovat čerstvá rajčata je hřích, ničící většinu toho zdravého, co v sobě mají…

Ať už to je jak chce, podobné úvahy rozhodně odhoďte stranou. Jednoduše proto, že pečená rajčata jsou skutečně úžasnou záležitostí! Já osobně je poprvé ochutnal před lety v jakémsi zahraničním hotelu, jako součást takzvané anglické snídaně. A právě od té doby jsme pečená rajčata pravidelně začali dělat i u nás doma. Pokaždé s velkým úspěchem! 🙂 Ať už jako samostatné jídlo, třeba jako lehkou večeři, pečená například společně se sýrem, tak jak uvádím v dnešním receptu, nebo jako součást příloh k nejrůznějším pokrmům či při již zmíněném grilování. Těch pár jednoduchých přísad, která k rajčatům před pečením přidáte, jejich chuť ohromně zvýrazní, nečekaně znásobí, zkrátka udělá z nich skutečnou lahůdku! 🙂

 

Pečená rajčata se sýrem feta

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 12 větších rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce krémového balzamika
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 200 g sýru feta

 

postup:

Pro přípravu vyberu takovou zapékací mísu nebo pekáček, aby v něm těsně naskládané poloviny rajčat pokryly celé dno.

Dno pekáčku zlehka vytřu lžící olivového oleje a naskládám do něj rozpůlená rajčata, řeznou částí nahoru. Rajčata osolím a opepřím, rovnoměrně na ně rozdělím velmi nahrubo nasekané oloupané stroužky česneku a tymián, pokapu balzamikem a zbytkem olivového oleje a posypu třtinovým cukrem. Dám péct do předem na 180 stupňů vyhřáté trouby asi na 50 minut. V polovině pečení rajčata posypu rozkrájeným nebo rozdrobeným sýrem feta.

Podávám s čerstvým domácím, ideálně kváskovým pečivem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Sýr feta můžete nahradit balkánským sýrem, vyzkoušet můžete i sýr plísňový nebo třeba kozí.
  • Třtinový cukr je nejen zdravější, ale hlavně má výraznější chuť, než ten bílý. Pokud ale třtinový nemáte, použijte bílý. Anebo můžete třeba vyzkoušet variantu s javorovým sirupem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *