Nevím, jak konkrétně u vás, ale mám za to, že všeobecně nejsou pečená rajčata u nás příliš rozšířená. Možná v posledních letech, hlavně díky grilování, se to trochu začíná měnit. Moje matka by ale určitě hodně hlasitě namítla, že tepelně upravovat čerstvá rajčata je hřích, ničící většinu toho zdravého, co v sobě mají…
Ať už to je jak chce, podobné úvahy rozhodně odhoďte stranou. Jednoduše proto, že pečená rajčata jsou skutečně úžasnou záležitostí! Já osobně je poprvé ochutnal před lety v jakémsi zahraničním hotelu, jako součást takzvané anglické snídaně. A právě od té doby jsme pečená rajčata pravidelně začali dělat i u nás doma. Pokaždé s velkým úspěchem! 🙂 Ať už jako samostatné jídlo, třeba jako lehkou večeři, pečená například společně se sýrem, tak jak uvádím v dnešním receptu, nebo jako součást příloh k nejrůznějším pokrmům či při již zmíněném grilování. Těch pár jednoduchých přísad, která k rajčatům před pečením přidáte, jejich chuť ohromně zvýrazní, nečekaně znásobí, zkrátka udělá z nich skutečnou lahůdku! 🙂
Pečená rajčata se sýrem feta
- doba přípravy: asi 10 minut + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 12 větších rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce krémového balzamika
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
- mletý černý pepř
- sůl
- 200 g sýru feta
postup:
Pro přípravu vyberu takovou zapékací mísu nebo pekáček, aby v něm těsně naskládané poloviny rajčat pokryly celé dno.
Dno pekáčku zlehka vytřu lžící olivového oleje a naskládám do něj rozpůlená rajčata, řeznou částí nahoru. Rajčata osolím a opepřím, rovnoměrně na ně rozdělím velmi nahrubo nasekané oloupané stroužky česneku a tymián, pokapu balzamikem a zbytkem olivového oleje a posypu třtinovým cukrem. Dám péct do předem na 180 stupňů vyhřáté trouby asi na 50 minut. V polovině pečení rajčata posypu rozkrájeným nebo rozdrobeným sýrem feta.
Podávám s čerstvým domácím, ideálně kváskovým pečivem.
Ještě něco k tomu:
- Sýr feta můžete nahradit balkánským sýrem, vyzkoušet můžete i sýr plísňový nebo třeba kozí.
- Třtinový cukr je nejen zdravější, ale hlavně má výraznější chuť, než ten bílý. Pokud ale třtinový nemáte, použijte bílý. Anebo můžete třeba vyzkoušet variantu s javorovým sirupem.