O topinamburách jsem tady asi před rokem už psal, tehdy zmiňovaná topinamburová krémová polévka je opravdu moc dobrá. Hlízy slunečnice topinambur (někdy také židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky) jsou během zimy a zjara, kdy je čerstvé zeleniny málo, nejvíc v permanenci, aspoň tedy u nás doma určitě.
Topinambury mají zajímavou, lehce oříškovou chuť, trochu jemnější a sladší, než brambory. Během pečení navíc krásně karamelizují a obsahují i poměrně dost vitamínů i minerálů. Není proto divu, že jsou v této době zpestřením omezené nabídky lokálních surovin. Bohužel, zatím leží stále stranou zájmu, i když hodně lidem roste tenhle druh drobnějších slunečnic přímo u domu (přesně vzato jde o bylinu z čeledi hvězdnicovitých). Pod okny je máme i my a tak stačí udělat pár kroků a pohybů motyčkou a může se začít vařit 🙂
Po topinamburech občas sáhnu nejen kvůli již zmíněné polévce, ale také při přípravě hlavního jídla, to většinou když spěchám. Stačí totiž jejich hlízy jen důkladně omýt, zbavit případných zaschlých částí, a pak už s nimi je práce velmi jednoduchá. Nejčastěji míváme pečené topinambury, ochucené rozmarýnem a česnekem, doplněné buď nastrouhaným sýrem nebo k nim přihodím trochu dobré klobásy, dobrá jsou i zastřená vejce. Prosté, rychlé, ne tak běžné, dobré.
Pečené topinambury s klobásou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 20 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- asi 500 g topinamburů
- 2 menší měkčí klobásy
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- půl lžičky drceného kmínu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 zelená naťová cibulka
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- kyselé okurky
postup:
Troubu nechám předehřát na 200 stupňů při klasickém horním a spodním ohřevu.
Z topinamburů odstraním zaschlé a nevzhledné části, pak hlízy důkladně kartáčkem pod tekoucí vodou očistím. Osušené topinambury i se slupkou nastrouhám nebo nakrájím na tenká kolečka, nejlépe to jde na mandolíně. Na tenčí kolečka nakrájím i klobásu.
Do velkého pekáče, vyloženého pečícím papírem, dám plátky topinamburů, posypu je drceným kmínem, sušeným rozmarýnem a mletým černým pepřem, také je osolím a pokapu olivovým olejem. Rukama dobře promíchám, aby se olejem a kořením rovnoměrně obalily pokud možno všechny plátky topinamburů. Nakonec vmíchám kolečka klobásy, směs urovnám do stejnoměrné vrstvy a dám do předehřáté trouby.
Topinambury peču asi 15 až 20 minut, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. Během pečení je zhruba každých 5 minut v pekáčku prohrábnu, aby se propekly stejnoměrně. Zhruba v polovině pečení přidám oloupané a nadrobno posekané stroužky česneku a dobře promíchám.
Upečené topinambury s klobásou ještě promíchám s jemně posekanou naťovou cibulkou, rozdělím na talíře a podávám s kyselou okurkou.
Ještě něco k tomu:
- Na přípravu pečených topinamburů je dobré použít co možná největší pekáč nebo plech do trouby. Jde o to, aby jejich plátky byly rozloženy v co možná nejnižší vrstvě a pekly se stejnoměrně. Při dopékání topinamburů je třeba dát pozor na to, aby se jejich okraje nezačaly už připalovat.
- Pokud budete mít topinamburů málo, můžete k nim přidat oloupané a také na velmi tenká kolečka nakrájené brambory.
- Topinambury můžete upéct i bez klobásy a na talířích je zasypat strouhaným sýrem a doplnit pošírovanými vejci. Před koncem pečení je můžete také dochutit rajčatovým protlakem, paprikovou pastou nebo pestem.
- Pozměnit v receptu můžete i bylinky, dobré jsou v sezóně samozřejmě bylinky čerstvé. S pečenými topinambury si dobře rozumí třeba zelená hladkolistá petrželka, libeček, tymián nebo majoránka.