Slunečnicová polévka

Polévky Vegetariánská

 // 

topinamburova_polevka

Ve svém oblíbeném supermarketu je nejspíš nekoupíte, přesto jsou v poslední době čím dál víc v módě. Mají víc názvů: topinambury, jeruzalémské artyčoky, židovské brambory, ale také slunečnice topinambur. Ano, jde vlastně o květinové hlízy. Také u našeho domu tyhle krasavice podobné slunečnicím máme. Oproti slunečnicím jsou jejich květy drobnější, jsou ale vysoké až tři metry a jejich hlízy se poměrně rychle rozrůstají, občas o nich někdo dokonce mluví jako o plevelu. A právě o hlízách topinambur je v souvislosti s vařením řeč 🙂

Topinambury mají hodně zdraví prospěšných látek a co víc, v kuchyni jsou použitelné skutečně všestranně: do polévek, na slano i na sladko, jako příloha i hlavní jídlo, jako součást zeleninových salátů, topinambury se dají také zavařovat jako okurky. Jejich chuť je velmi originální a každý ji popisuje trochu jinak – přirovnávané jsou k trochu sladším bramborám, ke slunečnicovým semínkům, k artyčokům, k para ořechům…

Jednou z vděčných záležitostí je topinamburová krémové polévka. Její příprava nezabere moc času, já osobně jí dávám přednost hlavně v případě, když topinambury již nejsou úplně v nejlepší kondici.

Topinamburová krémová polévka

  • doba přípravy: asi 50 minut
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 300 g hlíz topinamburů
  • 100 g pastináku
  • 2 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 300 ml bílého vína
  • 600 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • půl lžičky tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • bazalka

postup:

Topinambury důkladně očistím, oloupu a omyju, odkrojím z nich asi dvacet velmi tenkých plátků a zbytek nakrájím na menší kostky. Pastinák také omyji a nakrájím na kostky, cibuli i stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám.

Ve větším hrnci na lžíci rostlinného oleje z obou stran do zlatava opeču připravené plátky topinamburů, pak je vyjmu a odložím stranou. Do hrnce přidám přepuštěné máslo a pokrájenou cibuli, kterou za občasného míchání orestuji do sklovata. Pak přihodím nakrájené topinambury a česnek a asi 10 minut je za častého míchání restuji.

Zeleninu pak zaliji bílým vínem a drůběžím vývarem, přidám tymián, osolím, opepřím a přivedu k varu. Zvolna vařím asi půl hodiny, dokud topinambury i pastinák nezměknou. Polévku pak tyčovým mixerem rozmixuji do hladka, přidám smetanu, v případě potřeby dosolím a dopepřím a už jen krátce přihřeji.

V talířích polévku doplník opečenými plátky topinamburů a lístky bazalky.

Ještě něco k tomu:

  • Topinambury před kuchyňským zpracováním čistím opravdu důkladně, na hlízách občas bývají odumřelé části, očka nebo tmavé skvrny, o zbytcích zeminy ani nemluvě. Pokud mám ale hlízy opravdu zdravé a čerstvé, neloupu je.
  • Pastinák můžete pochopitelně nahradit kořenem petržele. Pokud nechcete na polévku použít bílé víno, přidejte o to víc drůbežího vývaru.
  • Polévku z topinamburů můžete také doplnit trochou nastrouhaného parmazánu, případně ementálu. Máte-li rádi pikantnější chuť, přidejte v závěru společně se smetanou i trochu chilli. Místo lístků bazalky můžete polévku posypat nasekanou natí hladkolisté petrželky.

Napsat komentář