Prý je zdravější, než jiné luštěniny

Malá jídla

 // 

Křenová cizrna

Cizrna, někdy také nazývaná římský hrách u nás začala být víc známá až po listopadu, a to hlavně díky hummusu, cizrnové pomazánce. Nevýhodou cizrny je sice poměrně dlouhá příprava, na druhou stranu ale dnes snad už v každém supermarketu a asi i večerce dostanete cizrnu sterilovanou, tedy již uvařenou. Báječný to základ nejen pro zmíněnou pomazánku, ale také pro nejrůznější saláty.

Právě tímhle směrem mě doma ve špajzu zavedl pohled na skleničku sterilované cizrny, když jsem na polici pod ní ukládal právě zakoupený křen. Jasně, vyzkouším variaci na známé křenové fazole – křenovou cizrnu!

A tak ještě tentýž den byla křenová cizrna coby lehká studená večeře na stole. Oproti tradičnímu „křenofazolovému“ receptu jsem k cizrně přidal i větší množství jemně sekané hladkolisté petrželky, která si s ní myslím velmi dobře rozumí. A doprovod této křenové cizrny? Domácí, čerstvě upečený kváskový chléb (receptů tady najdete hned několik). Hodně dobrá mňamka!

 

Křenová cizrna

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 30 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 600 g sterilované cizrny
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 200 g šunky
  • 1 středně velká cibule
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce jemně sekané hladkolisté petrželky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • pečivo

 

postup:

Sterilovanou cizrnu scedím a dám do větší mísy. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, na tenké nudličky nakrájenou šunku, oloupaný a jemně nastrouhaný křen, jemně posekanou nať hladkolisté petrželky, majonézu, jablečný ocet, krupicový cukr, mletý černý pepř a sůl. Vše dobře promíchám a v lednici nechám asi půl hodiny odležet, aby se jednotlivé chutě propojily.

Podávám s pečivem, nejlépe s domácím kváskovým chlebem, s dalamánky nebo s celožitným chlebem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Použít samozřejmě můžete i cizrnu, kterou sami uvaříte. Cizrna by před vařením měla být asi na půl dne namočená ve studené vodě, samotné vaření cizrny pak zabere minimálně půldruhé, až dvě hodiny.
  • Šunku nahradíte dobrým měkkým salámem. Pokud jste vegetariáni, místo šunky přidejte tvrdší, na tenké nudličky nakrájený sýr, i ten ale můžete vynechat.
  • V sezóně se nevyhýbejte čerstvým bylinkám. Místo petrželky můžete použít například saturejku, tymián nebo třeba libeček.

Napsat komentář