Rozmar k smíchu

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

zensky_rozmar

Snad ještě žádné jídlo nepřineslo k nám domů tolik smíchu, jako dnešní moučník. Recept na něj se v nejrůznějších obměnách objevuje tu a tam už dlouhé roky, pekly jej už i naše babičky, avšak až tak moc rozšířený není. Zmíněný smích u nás doma vyvolává samotný název tohoto koláče, tedy Ženský rozmar a hlavně pak jeho nejrůznější zkomoleniny 🙂 Kolik už jen jich u nás zaznělo, následovaných přívaly veselí: Ženský rozmar třeba dostal nový název Dámský koláč, ale také Hraběnčino potěšení, Barončin vrtoch nebo třeba Ženské řezy 🙂

Koláč to není úplně obvyklý: Předpečené tučnější kynuté těsto, posléze potřené pikantnější zavařeninou, na ní navršený sladký bílkový sníh a nakonec posypka z nahrubo namletých ořechů, to vše ještě zapečeno. Koláč vypadá moc dobře a taky dost dobře chutná, nejen ženám, dámám, hraběnkám či baronkám 🙂

Ženský rozmar

  • doba přípravy: 30 minut + celkem asi 90 minut kynutí + celkem asi 40 minut pečení
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

na těsto:

  • 320 g hladké mouky
  • 21 g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 3 rovné lžíce krupicového cukru
  • 120 g vlažné vody
  • 100 g másla
  • 4 žloutky
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka soli

na potření a posypání:

  • 200 g pikantnějšího džemu
  • 4 bílky
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • špetka soli
  • 60 g strouhaných lískových ořechů

postup:

Nejdřív připravím těsto. V míse od robota dobře rozmíchám droždí s cukrem v mírně vlažné vodě, přidám prosátou mouku, měkké máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. V robotu uhnětu hladké, nelepivé těsto, které nechám pod utěrkou asi 45 minut nakynout.

Vykynuté těsto rozválím tak, aby skoro až do okrajů zaplnilo velký hluboký plech. Plech vyložím pečícím papírem, pomocí válečku na něj přenesu a urovnám vyválené těsto. Přiklopím jiným plechem a nechám znovu asi 45 minut kynout.

Troubu dám předehřát na 200 stupňů, vykynutý plát těsta peču 15 minut. Mezitím z bílků a špetky soli ušlehám pevný sníh, do kterého zašlehám krupicový i vanilinový cukr. Lískové ořechy nastrouhám nahrubo.

Předpečený plát těsta vyndám z trouby, krátce ji vyvětrám a teplotu v ní snížím na 160 stupňů. Těsto rychle potřu zavařeninou, na ni rovnoměrně navrším sníh a posypu nastrouhanými ořechy. Koláč vrátím do trouby a dopékám 20 minut.

Ještě něco k tomu:

  • Je-li vybraná zavařenina tužší, nejdřív ji rozřeďte trochou rumu. Pokud se k použité zavařenině hodí chuť skořice, můžete jí špetku zašlehat do bílkového sněhu.
  • Trochu jinou verzi koláče získáte, když zapečené těsto před pokrytím sněhem místo potření zavařeninou posypete trochou drobného, ne moc šťavnatého ovoce, například borůvkami nebo rybízem.
  • Místo lískových ořechů můžete použít vlašské, případně nastrouhat pistácie.
  • Koláč krájím až zcela vychladlý.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *