Tenhle recept mě přivedl k zamyšlení, kde jsem vlastně ono tak trochu tajemné slovo rozpeky vůbec poprvé zaregistroval. Došel jsem k tomu, že to bylo kdysi dávno v nějakém časopise, na stránce věnované české krajové kuchyni. A nakonec jsem se dobral k tomu, že to asi byl ve své době nedostižný časopis Um, čtvrtletník z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Nejspíš právě tehdy jsem onen jednoduchý, ale ne tak obvyklý a přitom moc dobrý koláč z kynutého těsta, se zahnutými okraji, naplněný švestkami a mákem vyzkoušel poprvé 🙂
Od té doby jsem zmínku o rozpekách zaregistroval několikrát, třeba v útlé, už docela letité knížce s regionálními recepty nebo naposledy ve skvělé kuchařce vítězky pekařské televizní soutěže Petry Burianové. Setkal jsem se ale také s názvem sliváky, měchury nebo zahýbače. To ale mluvím o verzi švestkovo makové, protože pod názvem rozpeky můžete potkat i slanou, ničím neplněnou verzi kynutého pečiva, které se jedlo jako příloha třeba k masu, dušené zelenině nebo polévce, popřípadě jen tak, namazané máslem a medem.
Nejsem si přesně jist tím, ze kterého regionu rozpeky pocházejí, jen tuším, že ty se švestkami a mákem by svůj původ mohly mít na Šumavě, ty slané bez náplně pak někde kolem Plzně. Jak už jsem naznačil hned zkraje, u nás doma se zabydlely rozpeky sladké, plněné švestkami a mletým mákem. I když některé recepty jsou na menší, čtvercové nebo obdélníkové tvary, pečené na plechu, já mám v oblibě ty kulaté, pečené ve formách. Jen namísto samotného mletého máku s cukrem, který zvlášť u čerstvě upečených rozpeků při jejich porcování a pak i samotném jídle docela dost drobí, je často sypu makovou drobenkou, která se na švestkách lépe zapeče a drží.
Rozpeky se švestkami a makovou drobenkou
- doba přípravy: celkem asi 45 minut + asi 60 minut kynutí těsta + asi 10 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 3 kulaté formy o průměru asi 25 centimetrů
suroviny:
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g mléka
- 80 g krupicového cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 1 lžíce rumu
- kůra z 1 bio citronu
- dvě špetky strouhaného muškátového oříšku
- půl lžičky soli
na náplň:
- 1 kg švestek
na makovou drobenku:
- 150 g mletého máku
- 100 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- půl lžičky mleté skořice
na vymazání formy a k potření okrajů těsta před i po pečení:
- máslo
postup:
Obě mouky prosiji do mísy od robotu a udělám v nich důlek, do kterého dám lžíci z receptového množství cukru a polovinu mírně vlahého mléka. Do něj rozdrobím droždí a vidličkou trochu rozmíchám s cukrem a okolní moukou a pod utěrkou nechám stát asi 20 minut, než vzdejde kvásek.
Do mísy s moukou a vzešlým kváskem přidám ve zbylé polovině mléka trochu rozšlehané žloutky, zbylý cukr, rozpuštěné, ale jen mírně vlahé máslo, lžíci rumu, kůru, ostrouhanou z omytého bio citronu, dvě špetky nastrouhaného muškátového oříšku a polovinu lžičky soli. V robotu uhnětu hladké, lesklé a nelepivé těsto. To nechám pod utěrkou asi 45 až 60 minut vykynout, během té doby těsto jednou nebo dvakrát pomocí kuchyňské stěrky přeložím.
Během kynutí těsta si připravím švestky, které omyji, rozpůlím a vypeckuji. Připravím si i makovou drobenku, na kterou konečky prstů promíchám mletý mák, hrubou mouku, krupicový a vanilinový cukr, polovinu lžičky skořice a trochu změklé máslo. Troubu nechám v programu horký vzduch rozehřát na 190 stupňů, formy dobře vymažu máslem.
Vykynuté těsto rozdělím na třetiny. Postupně z každé vyválím kruh o průměru asi o 2 centimetry širší, než je průměr forem. Vyválené těsto přenesu do formy pomocí válečku a urovnám na dně, okraje těsta nechám přesahovat přes okraje formy. Na těsto ve formách rovnoměrně rozložím poloviny švestek řeznou plochou nahoru a posypu je makovou drobenkou. Pak okraje těsta přehnu a urovnám směrem dovnitř formy a potřu je rozpuštěným vlahým máslem.
Formy s koláči dám do rozehřáté trouby péct na 10 minut. Okraje upečených koláčů budou sytě zlatavě hnědé, zda jsou dobře upečené, vyzkouším pomocí špejle. Okraje upečených koláčů ještě znovu přetřu rozpuštěným vlahým máslem.
Ještě něco k tomu:
- Pokud se vám všechny tři formy najednou nevejdou do trouby a budete koláče péct postupně, pak zvolte klasický ohřev trouby a nastavte teplotu na 200 stupňů.
- Jestliže budete rozpeky péct v keramických formách, dobu pečení prodlužte na 15 až 20 minut. Sytě zlatavé barvy okrajů koláčů se nebojte, je v pořádku.
- Vyzkoušet můžete i verzi rozpeků s hruškami a makovou drobenkou. Hrušky je ale třeba vybírat ne úplně měkké a přezrálé.