Rýže a houby. Skvostný soulad chutí

Hlavní jídla Vegetariánská

 // 

České houbové rizoto z trouby

I když letošní letní sucho houbařům vůbec nepřálo, alespoň malou zásobu nasušených hub se vám snad přece jen taky jako mně podařilo do spíže uložit. Hodí se vám na houbové rizoto, připravené tak trochu „po česku“. Tedy ne to krémovité italské (jak ho dělám já najdete zde), ale dušené v troubě. Já osobně mám i tuhle „sypkou“ verzi rizota rád, v němž rýže rozhodně není rozvařená do bezvědomí a kde její chuť se při dušení v troubě tak báječně s chutí hub prolne a doplní. V případě tohoto rizota dokonce raději než houby čerstvé používám houby sušené, které jsou více „na skus“..

 

České houbové rizoto z trouby

  • doba přípravy: 10 minut + asi 60 minut máčení hub + asi 20 minut dušení v troubě
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 2 hrnky rýže
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • velká hrst sušených hub
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje
  • nať z 1 zelené cibulky
  • půl lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • půl lžíce jemně nasekané natě čerstvého libečku
  • špetka drceného kmínu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 150 g goudy k posypání
  • hladkolistá petrželka k posypání
  • kyselé okurky k podávání

 

postup:

Sušené houby předem asi na hodinu namočím do receptového množství horkého zeleninového vývaru. V širším kastrolu na oleji zpěním jemně nasekanou cibuli. Přidám propláchnutou, horkou vodou spařenou a znovu studenou vodou propláchnutou rýži a nasekaný česnek a krátce za stálého míchání opeču, do doby než se rýže začne přichytávat ke dnu kastrolu. Přidám jemně posekanou nať zelené cibulky, tymián a libeček, také kmín a pepř, osolím a zaliju vývarem i s houbami v něm namočenými. Promíchám, přiklopím poklicí a dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů dusit asi na 15 minut. Veškerá tekutina by se měla vsáknout do rýže, ta by měla být sypká a rozhodně ne rozměklá. Na talířích sypu sýrem a zdobím sekanou perželkou, podávám s kyselou okurkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Druh použité rýže je na vás, podle vašich chuťových preferencí. Pokud máte rádi rýži sypkou, která se příliš nelepí, pak můžete sáhnout třeba po rýži Parboiled nebo Basmati, i já je pro tento recept používám. Pokud se ale přece jen chcete přiblížit struktuře krémového italského rizota, zvolte například rýži Arborio nebo Carnaroli, v tom případě rýži ale nespařujte.
  • Podle druhu použité rýže a také podle toho, jak hodně měkkou rýži preferujete, upravte přesnou délku dušení v troubě. Já rozhodně dávám přednost nerozměklé, ještě pevné rýži.
  • Pokud si nejste jisti velikostí hrnku pro odměřování rýže a vývaru, více k tomu najdete zde. 🙂
  • Místo čerstvého tymiánu můžete použít asi třetinu lžičky sušeného, místo čerstvého libečku třetinu lžičky sušeného.
  • Goudu k posypání hotového rizota lze nahradit jiným dobrým tvrdým sýrem, například čedarem nebo ementálem.

Napsat komentář