Sterilované papriky. Silně návykové

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

Nakládané papriky jsem měl odjakživa moc, moc rád. Když bývaly k dostání kapie, maminka je dělávala sterilované v oleji. I ty patřívaly k mému dětství, lahůdka. Jak šla léta, tak se ale nakládané papriky z naší městské domácnosti vytratily. Zbyly prakticky jen občas koupené naložené beraní rohy…

Až teprve před pár lety započatý náš život na vesnici přinesl i prvních pár skleniček zavařených paprik. Mňamka! A tak když nám letos náhoda poslala do cesty nabídku většího přebytku čerstvě sklizených domácích paprik od „skorosousedů“ z nedaleké vesnice, nezaváhal jsem ani chvíli. Hned mně bylo totiž jasné, že budou sterilované papriky 🙂 Jasně, trochu času jim člověk musí obětovat, ale jsou vážně silně návykové!

Sterilované papriky ve sladkokyselém kořeněném nálevu

Sterilované papriky ve skladkokyselém kořeněném nálevu

  • doba přípravy: celkem asi 90 minut + asi 40 minut sterilace (včetně zahřátí)
  • obtížnost: velmi snadné
  • asi 12 až 13 sklenic 0,75 litru

suroviny:

  • 7 kg paprik
  • 4 větší cibule

na nálev:

  • 2,5 litru vody
  • 500 g krupicového cukru
  • 75 g soli
  • 6 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 lžiček hořčičného semínka
  • 1 litr lihového octa

postup:

Nejdřív připravím nálev, na který v hrnci přivedu k varu vodu s cukrem, solí a kořením, tedy bobkovými listy, novým kořením, černým pepřem a hořčičným semínkem. Nechám několik minut povařit, pak přiliji ocet a nechám již jen krátce přejít varem. Nálev nechám zchladnout.

Papriky omyji, zbavím stopek a jádřinců, podélně je nakrájím na širší pruhy a pod tekoucí vodou ještě jednou opláchnu. Ve velkém hrnci přivedu k prudkému varu vodu, do které vložím rozkrájené papriky a nechám asi půlminutu, nejvýše jednu minutu přejít varem. Papriky potom hned vyndám a co nejrychleji postupně zchladím, nejlépe ve velkém cedníku nebo sítu pod tekoucí studenou vodou. Papriky nechám okapat.

Cibuli oloupu, nakrájím na kolečka a rozdělím do čistých sklenic. Pak do sklenic co možná nejtěsněji narovnám nakrájené oblanšírované papriky. Nakonec sklenice zaliji zchladlým nálevem i s kořením, zavřu čistými víčky.

Zavřené sklenice naskládám do zavařovacího hrnce, zaliji studenou vodou až nad sklenice, nechám zahřát na 90 stupňů a při této teplotě steriluji 25 minut. Pak sklenice vyndám, nechám pomalu zchladnout a uložím do studené spíže.

Ještě něco k tomu:

  • Do zavařovacího nálevu na papriky je možné přidat i olej, na uvedené množství nálevu asi 175 ml rostlinného oleje. Olej při přípravě nálevu přidávám společně s octem až v závěru.
  • Krátce povařené papriky se daleko lépe skládají do sklenic. Papriky nakládám raději do větších, tři čtvrtě litrových sklenic, snadněji se do nich rovnají a navíc je nemusím krájet na tak malé kousky.
  • I při sterilování paprik je třeba dodržet co možná největší čistotu. Sklenice i víčka musí být dobře vymyté, nejlépe opláchnuté horkou vodou.
  • Naložené papriky používám prakticky všude tam, kde kyselé okurky. Skvělé jsou ale také třeba ve slaných koláčích nebo nejrůznějších pomazánkách.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *