Z kynutého těsta má řada hospodyněk velký respekt, předchází mu pověst velmi obtížné a komplikované přípravy. Věřte ale, že tomu tak není. S kynutým těstem se dobře pracuje, nelepí se, chce jen trochu trpělivosti a pečlivosti. Zcela jistě vás přesvědčí tento kynutý švestkový koláč. Připomíná tak trochu valašský frgál, namísto povidel jsou na něm ale čerstvé švestky. Určitě vyzkoušejte, dokud švestky ještě jsou k mání! 🙂
Kynutý švestkový koláč s drobenkou
- doba přípravy: asi 30 minut + celkem asi 45 minut kynutí + asi 30 – 40 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 7 g sušeného droždí
- kůra z omytého bio citrónu
- špetka soli
- 75 ml mléka
- 1 vejce
- 5 lžic slunečnicového oleje
na obložení těsta:
- 500 g švestek
na drobenku:
- 150 g másla
- 150 g hrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- špetka soli
na potření okrajů koláče:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
na vymazání plechu nebo pekáče:
- sádlo
- hrubá mouka
postup:
Pekáč nebo plech o rozměrech asi 25 x 40 cm vymažu sádlem a vysypu hrubou moukou. Omyté švestky vyloupu a rozpůlím, pokud jsou velké, tak rozčtvrtím. Prohnětením všech přísad připravím drobenku. Poté připravím těsto: Smíchám všechny jeho sypké součásti včetně ostrouhané kůry z jednoho omytého citrónu, do této směsi naliju promíchané tekuté části těsta. Dobře prohnětu do hladké nelepivé koule, kterou nechám asi půl hodiny kynout v teple pod utěrkou. Poté znovu, ale už jen lehce těsto prohnětu, přendám na pomoučený vál a pomoučeným válečkem vyválím do placky o velikosti plechu nebo pekáče, do kterého ji přenesu. Poté ještě hranou ruky a prsty na této placce vytvořím o něco vyšší okraje. Těsto rovnoměrně pokladu připravenými švestkami a posypu drobenkou a ještě asi 15 minut nechám v teple pod utěrkou kynout. Poté potřu vyšší okraje těsta žloutkem rozšlehaným s mlékem a dám do trouby předehřáté na 170 stupňů asi na 30 – 40 minut upéct.
Ještě něco k tomu:
- Všechny suroviny těsta by kvůli jeho dobrému kynutí měly mít pokojovou teplotu, mléko by pokud možno mělo být vlahé.
- Pokud jsou švestky velké, raději je místo rozpůlení rozčtvrtíme.
- Použít samozřejmě můžeme i jiné ovoce dle momentální nabídky.
- Do drobenky můžete přidat jeden vanilkový cukr nebo trochu skořice. Pokud chcete mít drobenku křupavější, můžete přidat hrstičku ovesných vloček.
- Doba pečení může být individuální, každá trouba peče jinak. Upečený koláč poznáme podle špejle: když ji zapíchneme do těsta, vytáhneme ji bez jakýchkoli zbytků těsta. Drobenka by měla být zlatavá.
Dobrý den, mohu se zeptat? Dá se k tomuto druhu těsta použít třeba mák nebo tvarohová plnka? Čerstvé ovoce bude asi hodně šťavnaté, ale podobná náplň jako do frgálů může být také dobrá a koláč vydrží déle vláčný. Děláte je tedy i s jinou náplní? Děkuji Jarka
Dobrý den, makovou náplň (mák svařený s mlékem a cukrem – recept určitě najdete) nebo tvarohovou (tvaroh, trocha pudinkového prášku, cukr) samozřejmě zkusit můžete, doporučuji ale jen tenčí vrstvu náplně a také dle potřeby případně přizpůsobit délku pečení. Nebojte se ale, také recepty koláčů s makovou i tvarohovou náplní tady časem najdete! 🙂