Už několikrát jsem tady pěl chválu na lilek alias baklažán, opravdu na něj nedám dopustit. Zmiňoval jsem recept na těstoviny s lilky, těstoviny s fenyklem, lilkem, rajčaty, červenou cibulí a dvojím sýrem, ale moc mně chutná i lilková polévka s rajčaty a bazalkou.
Úplně nejčastěji ale asi lilek griluji a posléze marinuji v olivovém oleji společně s vinným octem, česnekem, bazalkou a dalším kořením. To vám je ale dobrota! Ten týden, kdy musíte chtě nechtě vydržet a lilek nechat v nálevu pořádně uležet, ten opravdu stojí za to! Takto připravený lilek je korunou všech možných zeleninových salátů, skvělý je ale pochopitelně i jen tak samotný, doplněný jen teplým, čerstvě nasucho opečeným krajíčkem toastového chleba.
Marinovaný grilovaný lilek
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 2 hodiny vypocení lilků + asi 15 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 2 středně velké lilky
- 5 stroužků česneku
- 200 ml olivového oleje
- 50 ml vinného octa
- 2 lžíce nahrubo nasekaných lístků čerstvé bazalky
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Lilky omyji, odkrojím z nich stopky a nakrájím je na kolečka, silná asi 2 centimetry. Každé z obou stran osolím a v hlubší míse je nechám v chladu asi 2 hodiny vypotit.
Vodu z lilků poté sliji, každý plátek krátce opláchnu pod tekoucí vodou a jemně vyždímám. Plátky lilků naskládám na pečícím papírem vyložený plech a dám péct na 15 minut do trouby, vyhřáté na 180 stupňů. Asi v polovině času plátky lilků na plechu otočím.
Mezitím si připravím česnek, jehož stroužky oloupu a prolisuju. Upečené plátky lilků nechám jen mírně zchladnout a ještě teplé je z obou stran trochu opepřím a rovnoměrně potřu prolisovaným česnekem.
Pak plátky lilků naskládám do připravené sklenice. Během skládání je rovnoměrně prosypávám bazalkou, přidám také bobkové listy a nové koření.
Nakonec obsah sklenice zaliji rozmíchanou směsí oleje a vinného octa, celý obsah sklenice musí být potopený. Uložím do chladna zhruba na týden odležet.
Ještě něco k tomu:
- Mimo sezónu použijte místo čerstvé bazalky sušenou. Místo bazalky můžete vyzkoušet i jiné bylinky, třeba tymián nebo provensálské koření, výtečný je ale i marinovaný lilek prosypaný hladkolistou petrželkou.
- Nevadí-li vám pikantní chuť, mezi plátky lilků ve sklenici můžete přihodit i jednu nebo několik málo chilli papriček. Počítejte ale s tím, že se v obsahu sklenice dost rozleží.
- K dochucení oleje je možné společně s balzamikem použít i sojovou omáčku.