Ty pravé, poctivé, domácí

Přílohy Slané pečivo Vegetariánská

 // 

celozrnne_dalamanky

Patřím ke generaci, narozené hluboko před listopadem. A tak ač to dnes už může vypadat směšně, za mého dětství měly punc vzácnosti i obyčejné dalamánky. Punc čehosi nevšedního, výjimečného, až nedostižného. Není divu, v pekařství dalamánky k mání nebyly (ostatně často tam později odpoledne už neměli vůbec nic) a doma se chleba, ale i rohlíky, housky a pochopitelně i dalamánky tehdy prakticky nepekly, tím spíš ne v městských rodinách, jako byla ta naše. Takže dalamánky byly vlastně více méně neznámým pojmem. Objevovat v pekařstvích se dalamánky začaly tu a tam až někdy koncem osmdesátých let, kdy se ale po nich pokaždé velmi rychle zaprášilo.

Po listopadu se toho i kolem pečiva změnilo hodně. Bohudík v posledních letech se zdá, že ona šílená supermarketová móda rozpeků začíná konečně pomalu ustupovat. Pro opravdu dobré, poctivé, čerstvé pečivo, dalamánky nevyjímaje, si čím dál víc lidí chodí do pekařství, pokud tedy nějaké mají ve své blízkosti.

Čím dál rychleji se ale v posledních letech rozšiřuje také domácí pečení chleba, stejně jako i jiného slaného pečiva. I u nás doma už řadu let jiný, než domácí chleba na stole nebyl. Ale i když pravidelně z lednice vyndávám jak kvásek žitný, tak i pšeničný, hlavně u drobnějšího slaného pečiva přece jen občas sáhnu i po starých dobrých kvasnicích. Častěji, než droždí čerstvé, ovšem používám to sušené. Mám s ním lepší zkušenosti, co se jeho spolehlivosti týče.

I dnešní recept na celozrnné dalamánky, plné semínek dle osobních preferencí i momentálních možností, je s droždím. Plnou chuť i hutnější konzistenci těchto dalamánků podporuje vedle části celozrnné mouky i pár lžic medu a oleje v těstě. Jsou to prostě ty pravé, poctivé celozrnné dalamánky. Zatím naposledy u nás byly před několika dny. A i když jsem je naplnil farmářskými hovězími burgery, ani v jejich společnosti tyhle dalamánky rozhodně nebyly Popelkou a báječně k nim sedly.

 

Celozrnné dalamánky

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 1 hodina namáčení semínek + celkem asi 2 hodiny kynutí + asi 25 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet kusů: 8

 

suroviny:

  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 12 g sušeného droždí
  • 300 ml vody
  • 150 g směsi semínek (slunečnice, tykev, sezam, len, …)
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžičky soli

 

na potření a posypání dalamánků před pečením:

  • rostlinný olej
  • ovesné vločky, kmín nebo semínka

 

postup:

Směs semínek asi hodinu před zaděláním těsta dám do menšího rendlíku, přeliji je vařící vodou a nechám je namáčet. Po hodině semínka scedím a nechám je dobře okapat.

V receptovém množství vlažné vody rozpustím med. Obě mouky proseji do mísy od robotu, promíchám se sušeným droždím a solí, přidám vodu s rozpuštěným medem, připravená okapaná semínka a rostlinný olej. V robotu hnětu asi 10 až 15 minut, dokud těsto není hladké a nelepivé. Pod utěrkou nechám těsto kynout asi jednu hodinu, svůj objem by mělo zhruba zdvojnásobit.

Vykynuté těsto rozdělím na 8 stejně velkých dílů. Ty postupně vytvaruji do koulí, zploštím je a rozložím na dva plechy, vyložené pečícím papírem. Dalamánky nechám kynout další asi hodinu.

Troubu nastavím na program horký vzduch a rozpálím na 180 stupňů. Vykynuté dalamánky ostrým nožem nebo žiletkou opatrně svrchu naříznu, potřu olejem a posypu ovesnými vločkami nebo semínky. Peču je asi 20 až 25 minut.

Upečené dalamánky nechám vychladnout na kuchyňské mřížce.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nemáte na troubě program horkovzduch a dalamánky budete péct v klasickém pečení, teplotu nastavte na 200 stupňů. Přesná délka pečení i v tomto případě závisí na konkrétním typu trouby.
  • Semínka před přidáním do těsta rozhodně namočte, jinak by z těsta nasály vlhkost, a to by pak hůře kynulo.

Napsat komentář