Žampiony, cibule a vejce v hlavní roli

Polévky Vegetariánské

 // 

Žampionová polévka s vejcem

Žampiony jsou vděčnou kuchyňskou ingrediencí, ať už bílé nebo hnědé. Hodí se k vaření, dušení, zapékání i smažení, jejich úprava je rychlá, ale ani v jídlech s delší dobou tepelné úpravy neztrácejí svůj tvar.

Tak jako jiné houby sice nejsou ani žampiony lehce stravitelné, ale obsahují řadu zdraví prospěšných látek. A krom toho jsou moc dobré! 🙂 Neznám vlastně nikoho, kdo by žampiony vyloženě neměl rád.

Vděčné jsou třeba žampionové polévky, od krémovitých přes různé vývary s přidáním žampionů až po polévky zahuštěné. Lehce zahuštěná je i ta následující, v níž prim hrají žampiony ve spojení se žlutou a červenou cibulí a také vajíčkem. Netradiční, rychlá, chutná skvěle.

 

Žampionová polévka s vejcem

  • doba přípravy: asi 20 minut + 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • asi 15 středně velkých žampionů
  • 2 střední žluté cibule
  • 2 střední červené cibule
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1200 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžička sušeného libečku
  • půl lžičky mletého kmínu
  • 2 vejce
  • nať hladkolisté petrželky k podávání

 

postup:

Na dvou lžících másla orestuji do sklovata tenčí půlměsíčky oloupané žluté i červené cibule. Přihodím tenčí plátky žampionů a kmín a za občasného míchání restuji asi 3 minuty. Zasypu hladkou moukou a za stálého míchání ještě asi další 3 minuty restuji. Pak základ polévky zaliju drůbežím vývarem a dobře rozmíchám, aby v polévce nebyly hrudky. Přidám sušený libeček, osolím a opepřím, přivedu k varu a za občasného míchání vařím asi 15 minut.

Mezitím uvařím vejce natvrdo. Dávám je většinou do studené vody, od doby varu to trvá asi 4 minuty. Uvařená vejce prudce zchladím a po chvíli oloupu.

Uvařenou polévku zjemním zbylou lžící másla. V talířích ji doplním plátky uvařených vajec a sypu posekanou natí petrželky.

 

Ještě něco k tomu:

  • Recept můžete použít i pro jiné druhy hub. Uvaříte ale pak polévku zcela jiné chutě i konzistence, než je tato žampionová.
  • V sezoně libeček použijte samozřejmě čerstvý. 🙂
  • Část vývaru můžete nahradit sladkou smetanou, přidanou na úplný závěr. Polévku pak už jen prohřejte, ale nevařte. Lžíci másla na zjemnění již není před podáváním polévky třeba přidávat.

2 komentáře u „Žampiony, cibule a vejce v hlavní roli“

  1. Mohou se použít žampiony, které jsou již na povrchu i uvnitř trochu zahnědlé. Byly asi týden v ledničce. Děkuji za odpověď. Vrba

    Odpovědět
    • Dobrý den, takto na dálku těžko soudit, ale rozhodně mají čerstvé žampiony v lednici trvanlivost jen v řádu dnů, nikoli týdnů. Ve Vašem případě bych nejspíš neriskoval… Já osobně, pokud je nestihnu do dvou, tří dnů zpracovat, je dávám do mrazáku.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *