Žampiony jsou vděčnou kuchyňskou ingrediencí, ať už bílé nebo hnědé. Hodí se k vaření, dušení, zapékání i smažení, jejich úprava je rychlá, ale ani v jídlech s delší dobou tepelné úpravy neztrácejí svůj tvar.
Tak jako jiné houby sice nejsou ani žampiony lehce stravitelné, ale obsahují řadu zdraví prospěšných látek. A krom toho jsou moc dobré! 🙂 Neznám vlastně nikoho, kdo by žampiony vyloženě neměl rád.
Vděčné jsou třeba žampionové polévky, od krémovitých přes různé vývary s přidáním žampionů až po polévky zahuštěné. Lehce zahuštěná je i ta následující, v níž prim hrají žampiony ve spojení se žlutou a červenou cibulí a také vajíčkem. Netradiční, rychlá, chutná skvěle.
Žampionová polévka s vejcem
- doba přípravy: asi 20 minut + 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- asi 15 středně velkých žampionů
- 2 střední žluté cibule
- 2 střední červené cibule
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1200 ml drůbežího vývaru
- 1 lžička sušeného libečku
- půl lžičky mletého kmínu
- 2 vejce
- nať hladkolisté petrželky k podávání
postup:
Na dvou lžících másla orestuji do sklovata tenčí půlměsíčky oloupané žluté i červené cibule. Přihodím tenčí plátky žampionů a kmín a za občasného míchání restuji asi 3 minuty. Zasypu hladkou moukou a za stálého míchání ještě asi další 3 minuty restuji. Pak základ polévky zaliju drůbežím vývarem a dobře rozmíchám, aby v polévce nebyly hrudky. Přidám sušený libeček, osolím a opepřím, přivedu k varu a za občasného míchání vařím asi 15 minut.
Mezitím uvařím vejce natvrdo. Dávám je většinou do studené vody, od doby varu to trvá asi 4 minuty. Uvařená vejce prudce zchladím a po chvíli oloupu.
Uvařenou polévku zjemním zbylou lžící másla. V talířích ji doplním plátky uvařených vajec a sypu posekanou natí petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Recept můžete použít i pro jiné druhy hub. Uvaříte ale pak polévku zcela jiné chutě i konzistence, než je tato žampionová.
- V sezoně libeček použijte samozřejmě čerstvý. 🙂
- Část vývaru můžete nahradit sladkou smetanou, přidanou na úplný závěr. Polévku pak už jen prohřejte, ale nevařte. Lžíci másla na zjemnění již není před podáváním polévky třeba přidávat.