Také se vám někdy stalo, že jste nějakou dobrotu nechtěně vypustili ze své paměti a tudíž i stravovacího repertoáru? A že jste ji až po letech s radostí znovuobjevili? Mně se tohle přihodilo s moc dobrou celerovou pomazánkou, kterou jsem bůhvíproč přestal dělat a po léta tak nejedl.
Není to tak dávno, co u nás v nedalekém městečku otevřeli novou kavárničku. Je v prvorepublikovém stylu, skutečně hodně vymazlená, pochopitelně včetně nabízeného menu. Vedle tuze dobrých sladkostí, ale i skvělých snídaní, obědů i večeří tam vždycky mají ve vitríně vedle šunkových chlebíčků i domácí chléb s celerovou pomazánkou. Ta ale je! Neodolám skoro nikdy.
A tak jsem se do její chuti brzy začal trefovat i doma. A to tím spíš, že jsem -jak už jsem zmínil zkraje – kdysi dávno podobnou pomazánku dělával. Po několika pokusech se povedlo! Teď celerovou pomazánku míváme i u nás doma pravidelně. A jsem si jist, že zapomenuta už nikdy nebude.
Celerová pomazánka
- doba přípravy: asi 15 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 300 g bulvy celeru
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 menší mrkve
- 100 g ementálu
- 2 smetanové tavené sýry
- 1 středně velká červená cibule
- 1 lžíce sekané natě libečku
- 8 lžic majonézy
- špetka moučkového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Oloupu a očistím celer i mrkev a nastrouhám je najemno, na jemném struhadle nastrouhám i sýr. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli, očistěné a najemno nakrájené celerové řapíky, nadrobno nasekané listy libečku, majonézu, tavený sýr, špetku cukru, mletý černý pepř a sůl. Vše dobře promíchám.
Nejlépe chutná s čerstvým domácím kváskovým chlebem nebo s tmavým žitným chlebem.
Ještě něco k tomu:
- Do pomazánky můžete použít i jiný kvalitní tvrdý sýr, ten tavený by měl rozhodně být bez příchutě.
- Pokud pomazánku podáváte již namazanou na chlebu, obložte jej čerstvou zeleninou: tenkými plátky rajčat nebo ředkviček, kolečky papriky nebo třeba trochou jemně nasekaného pórku.