Řada věcí v našem životě začala být před dvěma lety, po přestěhování na vesnici na jihu Čech jinak. Hodně jinak. Není divu, prakticky celá svá předchozí léta jsme prožili v Praze. A najednou, ze dne na den přišel život na vsi. Ve staré chalupě, uprostřed lesů, přírody, daleko od městského ruchu i všech vymožeností (nebo „vymožeností“?), které velkoměsto obnáší. O zásadních změnách se říkává, že život obrátily naruby. Ale ono se to u nás událo vlastně opačně: Z rubu se svět obrátil na stranu lícovou! Náš hodnotový žebříček se brzy a prakticky od základu přeskládal a my byli až zaskočeni z toho, jak všechno v současném životě najednou začalo dávat daleko větší smysl.
A i když jsou v životě podstatnější věci, proměnilo se u nás pochopitelně i hodně věcí kolem jídla. Počínaje zdravějšími potravinami, a proto i složením jídelníčku, a konče třeba tím, kam, ale i jak často jezdíme nakupovat. Ovoce i zeleninu teď míváme od okolních farmářů (a letos něco málo už i z naší úrody), vajíčka od sousedky, mouka na domácí chleba i koláče je přímo ze mlýna, maso a uzeniny od místního řezníka nebo farmáře, z farmy máme i sýry a mléko.
V kuchyni přicházejí nové, byť třeba sebedrobnější výzvy, které ve velkoměstě vlastně ani nemáte šanci poznat. Co třeba takhle zkyslé mléko? Na rozdíl od krabicového to není u toho farmářského, bez přidaných konzervačních látek a homogenizace, jen šetrně pasterovaného nic neobvyklého. A tak jsem oprášil to, co dělávala moje babička, totiž přípravu domácího tvarohu. A došlo i na další možnosti využití kyselého mléka, třeba při zadělávání domácího kváskového chleba. Na našem stole se začala objevovat i polévka z kyselého mléka, tu si od mojí babičky také moc dobře pamatuji. Zrovna před pár dny jsme si na ní pochutnali. Je vážně moc dobrá.
Polévka z kyselého mléka s bramborami a vejci
- doba přípravy: asi 25 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 600 ml kyselého mléka
- 600 ml zeleninového vývaru
- asi 200 g brambor
- půl lžičky celého kmínu
- 1 lžíce nasekané natě libečku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- asi 1 lžička jablečného octa
- asi 1 lžíce krupicového cukru
- sůl
postup:
Oloupané a na drobnější kostky nakrájené brambory dám asi na 5 až 10 minut vařit do osoleného zeleninového vývaru, do nějž jsem přidal celý kmín a nať libečku.
Když jsou brambory měkké, do vývaru k nim přileji kyselé mléko, v němž jsem kvedlačkou důkladně rozmíchal hladkou mouku. Polévku přivedu znovu k varu a nechám ještě asi 5 minut na mírném plamenu povařit.
Na závěr v misce rozšlehám vejce s trochou soli a za stálého, ale pomalého míchání je nechám ve vařící se polévce srazit. Nakonec polévku dochutím jablečným octem a cukrem, pro zjemnění přidám ještě máslo a v případě potřeby dosolím.
Ještě něco k tomu:
- V talířích můžete polévku posypat posekanou hladkolistou petrželkou, pažitkou nebo koprem.
- Místo kyselého mléka lze použít i podmáslí nebo kefír.
- Další variantu polévky získáte, když do ní před podáváním ještě rozmícháte trochu na másle osmažené cibulky.