Brambory jsou v kuchyni vděčné, ale taky věčné téma. Dokonce mám pocit, že kdybych z brambor měl pokaždé vytvořit něco trochu jiného, budu mít do konce života co dělat. Jenom těch různých krajových názvů pro brambory: erteple, zemáky, kartofle, bandory, jablóška…
Brambory mají jednu ohromnou přednost: Jejich chuť je neskutečně tvárná, zkombinovat se dají prakticky s jakoukoli další kuchyňskou surovinou, ať už v polévce, jako příloha nebo v podobě hlavního jídla, v úpravě naslano i nasladko, slané pečivo i moučníky nevyjímaje.
Ohromně mě baví všechny ty nevyzkoušené bramborové recepty poznávat, porovnávat, obměňovat, experimentovat s nimi, vymýšlet… Je to vážně velké a prakticky nekončící dobrodružství 🙂
Možná, že některý z těch následujících tří přílohových bramborových receptů znáte, byť třeba pod jiným názvem nebo trochu v jiné podobě. Já je mám moc rád a přiznávám, že mně vůbec nevadí – zvlášť tehdy, když jsem doma sám – připravit si tyhle přílohy jako samotné, hlavní jídlo, třeba jen doplněné zeleninovým salátem nebo domácím kefírem.
Tím prvním dnešním přílohovým receptem jsou uvařené a trochu rozšťouchané brambory, lehce promíchané s hrubou moukou, omaštěné sádlem a zapečené v troubě. Už ten ta jejich křupavost stojí za vyzkoušení 🙂
Natřesené brambory
- doba přípravy: asi 10 minut + asi 15 minut varu + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 800 g brambor
- 6 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce sádla
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- posekaná nať hladkolisté petrželky
postup:
Brambory oloupu a uvařím v dobře osolené vodě doměkka. Troubu nechám předehřát na 200 stupňů v programu horkovzduch, Velký pekáč vymažu asi jednou lžící sádla.
Uvařené a scezené brambory šťouchadlem jen zpola rozmačkám a přendám je do vymazaného pekáče. Tam je posypu hrubou moukou, opepřím, osolím, lehce promíchám a posypu vločkami zbylého sádla. Dám péct do předehřáté trouby asi na 30 minut, asi třikrát během té doby brambory v pekáči promíchám. Na posledních asi 5 minut troubu přepnu do programu gril, dokud brambory nezačnou zlátnout.
Na talířích sypu posekanou natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Pro tento recept se hodí brambory varného typu B (přílohové), případně C (moučnaté).
- Brambory nejčastěji vařím v mikrovlnné toubě, v programu steam – pára. Je to tak nejrychlejší a brambory si zachovají svoji plnou chuť i obsah zdraví prospěšných látek.
- Takto upravené brambory můžete posypat sýrem, doplnit zeleninovým salátem a podávat jako hlavní bezmasý chod.
- Pro vegetariánskou verzi vyměňte sádlo za máslo, případně jiný vhodný tuk.
- Obdobnou verzí přípravy brambor jsou brambory s opraženou krupicí. Dělají se ale na pánvi.
Z nesčetných bramborových příloh mám moc rád i bramborové saláty, však už jich blogem pár prošlo (oblíbený mám třeba vídeňský bramborový salát, vánoční bramborový salát často dělávám i přes rok). Skvělé jsou i nejrůznější teplé bramborové saláty, a právě variací na ně jsou šťouchané brambory jako teplý salát.
Šťouchané brambory jako teplý salát
- doba přípravy: asi 10 minut + asi 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 800 g brambor
- 80 g másla
- 1 středně velká cibule
- 2 kyselé okurky
- 1 až 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 lžíce hruběji posekané natě hladkolisté petrželky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Brambory očistím, oloupu a uvařím doměkka. Během varu si připravím cibuli, kterou oloupu a najemno nakrájím, nadrobno nakrájím i kyselé okurky. Nahrubo nasekám i nať hladkolisté petrželky.
Uvařené brambory hned scedím a ještě horké je zpola rozšťouchám s máslem. Vmíchám nakrájenou cibuli i okurky, posekanou petrželovou nať a také podle chuti plnotučnou hořčici, mletý černý pepř a sůl.
Ještě něco k tomu:
- K dochucení můžete použít vedle zmíněných ingrediencí i kapku jemnějšího octa se špetkou cukr nebo trochu jarní cibulky. Mimo sezónu používám sušenou petrželovou nať, v sezóně můžete zkusit i jiné bylinky. Výraznější chuť získáte, když přidáte posekané kapary.
- Brambory z nové sklizně vařím ve slupce a teprve pak, ještě horké je oloupu.
- Při dokončování této přílohy je třeba postupovat svižně, na stůl by se měla dostat co možná nejvíc teplá.
Podobně jako bramborové saláty mají nepočítaně podob i brambory pečené, také pro ty mám velkou slabost. Do téhle kategorie patří i brambory, označované jako bouchané, někdy také rozšlápnuté, rozpláclé, na bouchačku, ba i zbouchnuté 🙂 U nás doma si bouchané brambory vysloužily označení „asi ty nejlepší brambory“ 🙂
Pečené bouchané brambory
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut varu + asi 45 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 12 středně velkých brambor
- 3 až 4 lžíce másla
- 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
- sůl
postup:
Brambory důkladně omyji a uvařím ve slupce doměkka. Troubu nechám rozehřát na 200 stupňů.
Ještě horké, neoloupané brambory vyskládám do zapékací mísy, a to tak velké, aby brambory pokryly skoro celé její dno. Každou bramboru v zapékací míse trochu zmáčknu a do mezer mezi brambory rozdělím větvičky rozmarýnu a také asi polovinu másla, zbytek másla rovnoměrně rozprostřu na brambory zvrchu.
Brambory osolím a opepřím a dám péct do rozehřáté trouby asi na 45 minut, dokud jejich povrch není zlatavě hnědý a křupavý.
Ještě něco k tomu:
- Místo rozmarýnu můžete samozřejmě použít i jiné zelené bylinky, například tymán nebo šalvěj, ale i oloupané a na velmi hrubo rozsekané stroužky česneku. Mimo sezonu používám rozmarýn sušený, ten ale, stejně jako i česnek, dávám pod brambory, aby se během pečení nespálil.
- Sůl u tohoto receptu používám hrubší.
- Na posledních několik minut pečení brambor můžete troubu přepnout do programu gril.