Nevím, jak to máte vy, ale u nás doma docela často vzpomínáme na různá retro jídla a potraviny, lahůdkářské výrobky nevyjímaje. Pamatujete si také třeba na takzvané mléčné bary, jichž v době předlistopadové bylo snad všude jak hub po dešti? Na ty všelijaké saláty, které tam prodávali a které si tam snad každý z nás pamětníků kupoval? A na nichž, doplněných nezbytným rohlíkem nebo houskou, si tam na stojáka pochutnával?
Před časem jsem tady už psal o jedné z ikon předlistopadové bufetové klasicky, kterou je pochoutkový salát. Dnes se chci zastavit u salátu vajíčkového, u receptu na něj, který také vychází z někdejších ČSN, tedy Československých státních norem, kterými se před listopadem řídilo nejen v potravinářství a gastronomii snad vše a které stále lze dohledat. Něco málo jsem na tom původním, desítky let starém receptu pozměnil, ale základ následujícího vajíčkového salátu zůstává stejný s tím starým, dobře známým, zkrátka s tím „pravým“., co i mně odjakživa tak chutnal. A tak i na vajíčkový salát z mléčného baru u nás doma nejen občas vzpomínáme, ale dodnes si jej i dopřáváme.
Vajíčkový salát
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut zchladnutí vajec a brambory
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 7 vajec
- 4 středně velké sterilované okurky
- 1 velká brambora
- 1 menší cibule
- 1 zelená naťová cibulka
- 10 lžic majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1,5 lžíce jablečného octa
- 1 lžička worcesteru
- špetka kurkumy
- mletý černý pepř
- špetka krupicového cukru
- 1 lžička soli
k podávání:
- pažitka
- pečivo
postup:
Vejce uvařím natvrdo, nechám ve studené vodě trochu zchladnout, oloupu a nechám vychladnout úplně. Oloupu bramboru, uvařím do měkka a také nechám úplně zchladnout.
Do mísy dám majonézu, worcesterskou omáčku, plnotučnou hořčici, jablečný ocet, mletý černý pepř, kurkumu, cukr a sůl a dobře rozmíchám. Přidám oloupaná a na kostičky nakrájená vejce, na kostičky nakrájenou bramboru a kyselé okurky a oloupanou a velmi drobně nakrájenou cibuli a také omytou a jemně posekanou naťovou cibulku. Vše promíchám.
Podávám posypané nakrájenou pažitkou a s pečivem.
Ještě něco k tomu:
- Variantu tohoto vajíčkového salátu připravíte přidáním trochy sterilovaného hrášku, uvařené mrkve a celeru nebo třeba nadrobno nasekané červené papriky či kapie. Přimíchat můžete i trochu pažitky nebo natě hladkolisté petrželky.