Je hodně, opravdu hodně druhů pomazánek, určitě by se dalo říct nespočítaně. Vedle rychlé přípravy mají pomazánky své kouzlo hlavně v tom, že poskytují ohromný prostor pro improvizaci, a to jak podle aktuálního stavu lednice či spíže, tedy podle toho, co zrovna už nutně musíme spotřebovat, tak i podle momentální chuti i příležitosti.
Podle mě ale existuje přinejmenším jedna pomazánka, u níž jakákoli záměna v rozpisu, ale i v poměru jednotlivých surovin rozhodně není žádoucí: tuňáková pomazánka. Tahle pomazánka je jedním slovem skvělá, určitě jedna z nejlepších, co znám. Skvělá ale jen tehdy, když se přesně dodrží recept na ni. Právě ten následující se alespoň mně po řadě pokusů a hledání osvědčil. Jakmile jsem cokoli v tomto receptu změnil, už to zkrátka nebylo ono. Vyzkoušejte, dnes pokud možno bez improvizace.
Tuňáková pomazánka
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 150 g tuňáka z konzervy
- 200 g pomazánkového másla
- 2 vejce
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 menší červená cibule
- 1 lžička citrónové šťávy
- dvě špetky kari
- špetka krupicového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- pažitka
- pečivo
postup:
Vejce uvařím natvrdo, nechám trochu vychladnout, oloupu a nastrouhám na jemném struhadle do větší misky.
Z konzervovaného tuňáka sliji olej a samotné maso dám k nastrouhaným vejcím. Přidám všechny ostatní ingredience, tedy pomazánkové máslo, oloupanou a velmi najemno nakrájenou červenou cibuli, majonézu, dijonskou hořčici, citrónovou šťávu, špetku kari, mletý černý pepř, sůl a krystalový cukr. Vidličkou vše dobře rozmělním a promíchám, v případě potřeby ještě dosolím nebo dopepřím.
Tuňákovou pomazánku podávám s čerstvým, pokud možno domácím pečivem a posypanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Zásada nic ze surovin nezaměňovat platí i pro pomazánkové máslo. Nenahrazujte jej žádným žervé nebo tvarohem. Pomazánkové máslo použijte rozhodně to neochucené.