Nevím vlastně ani proč přesně, ale jablko pro mě znamená jeden ze symbolů domácí pohody u prostřeného stolu. Barevné, voňavé, křupavé, šťavnaté, výrazné chuti, ať už sladké či nakyslé se dá v kuchyni použít na stovky způsobů. A jakých dobrot! Naše babičky by o tom mohly vyprávět…
Obrácený jablečný koláč patří k těm nejrychlejším a nejjednodušším moučníkům, které z jablíček můžete upéct. Přitom za výsledek se rozhodně nebudete muset stydět ani před nečekanou návštěvou. I tady platí, že v jednoduchosti je síla. Skvěle tenhle koláč chutná jak ještě vlahý, tak i třeba druhý den. Déle vám ani nevydrží. 🙂
Obrácený jablečný koláč
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 45-50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 4 středně velká jablka
- 150 g másla
- 220 g polohrubé mouky
- 180 g moučkového cukru
- vanilkový lusk
- třetina lžičky kypřícího prášku
- 2 vejce
- špetka soli
- půl lžičky mleté skořice
- šťáva z poloviny menšího citronu
na vymazání a vysypání formy:
- máslo na vymazání formy
- 3 lžíce strouhanky
na posypání upečeného koláče:
- moučkový cukr
postup:
Dortovou formu o průměru 22 centimetrů hojně vymažu máslem a vysypu strouhankou, zbylou strouhanku rovnoměrně rozprostřu po dně formy.
Oloupu jablka, rozkrojím je na čtvrtiny a zbavím jadřinců, každou čtvrtinu jablka pak ještě rozdělím na tři měsíčky. Jablka rovnoměrně vyskládám do kruhů na celé dno vymazané formy, popráším je skořicí a zlehka pokapu citrónovou šťávou.
Rozpustím máslo a nechám zchladnout tak, aby bylo jen vlahé. Přidám do něj vejce a ručním elektrickým šlehačem krátce prošlehám do hustoty řidší majonézy. Ve zvláštní nádobě smíchám prosátou mouku, prosátý cukr, kypřící prášek, sůl a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Sypkou směs nasypu do másla s vejci a šlehačem promíchám. Těsto pomocí kuchyňské stěrky urovnám do formy na jablka.
Peču ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 minut, pak teplotu snížím na 165 stupňů a dopékám ještě 15 až 20 minut. Upečený koláč poznám pomocí špejle, kterou po zapíchnutí z koláče vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.
Upečený koláč nechám ve formě trochu zchladnout. Pak odepnu boční část formy, koláč vzůru dnem dám na talíř a dno formy opatrně, případně za pomocí dlouhého nože odstraním.
Koláč nechám zcela vychladnout na drátěné mřížce, potom přendám na mísu a pocukruju.
Ještě něco k tomu:
- Jablka pro tento koláč volte spíš nakyslejší, koláč pak bude pikantnější.
- Máslo dobře rozpustíte například v mikrovlnné troubě zapnuté na nízký příkon, v rendlíku s poklicí, určeném pro mikrovlnou troubu.
- Pokud nemáte po ruce vanilkový lusk, do těsta přidejte alespoň vanilinový cukr a o to méně dejte moučkového cukru.
- Koláč můžete podávat i s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny. 🙂
Se šlehačkou moooc dobrýýýý 🙂