Expres koláč s jablky

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Obrácený jablečný koláč

Nevím vlastně ani proč přesně, ale jablko pro mě znamená jeden ze symbolů domácí pohody u prostřeného stolu. Barevné, voňavé, křupavé, šťavnaté, výrazné chuti, ať už sladké či nakyslé se dá v kuchyni použít na stovky způsobů. A jakých dobrot! Naše babičky by o tom mohly vyprávět…

Obrácený jablečný koláč patří k těm nejrychlejším a nejjednodušším moučníkům, které z jablíček můžete upéct. Přitom za výsledek se rozhodně nebudete muset stydět ani před nečekanou návštěvou. I tady platí, že v jednoduchosti je síla. Skvěle tenhle koláč chutná jak ještě vlahý, tak i třeba druhý den. Déle vám ani nevydrží. 🙂

Obrácený jablečný koláč

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 45-50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 4 středně velká jablka
  • 150 g másla
  • 220 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • vanilkový lusk
  • třetina lžičky kypřícího prášku
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • půl lžičky mleté skořice
  • šťáva z poloviny menšího citronu

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo na vymazání formy
  • 3 lžíce strouhanky

na posypání upečeného koláče:

  • moučkový cukr

postup:

Dortovou formu o průměru 22 centimetrů hojně vymažu máslem a vysypu strouhankou, zbylou strouhanku rovnoměrně rozprostřu po dně formy.

Oloupu jablka, rozkrojím je na čtvrtiny a zbavím jadřinců, každou čtvrtinu jablka pak ještě rozdělím na tři měsíčky. Jablka rovnoměrně vyskládám do kruhů na celé dno vymazané formy, popráším je skořicí a zlehka pokapu citrónovou šťávou.

Rozpustím máslo a nechám zchladnout tak, aby bylo jen vlahé. Přidám do něj vejce a ručním elektrickým šlehačem krátce prošlehám do hustoty řidší majonézy. Ve zvláštní nádobě smíchám prosátou mouku, prosátý cukr, kypřící prášek, sůl a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Sypkou směs nasypu do másla s vejci a šlehačem promíchám. Těsto pomocí kuchyňské stěrky urovnám do formy na jablka.

Peču ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 minut, pak teplotu snížím na 165 stupňů a dopékám ještě 15 až 20 minut. Upečený koláč poznám pomocí špejle, kterou po zapíchnutí z koláče vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Upečený koláč nechám ve formě trochu zchladnout. Pak  odepnu boční část formy, koláč vzůru dnem dám na talíř a dno formy opatrně, případně za pomocí dlouhého nože odstraním.

Koláč nechám zcela vychladnout na drátěné mřížce, potom přendám na mísu a pocukruju.

Obrácený jablečný koláč

Ještě něco k tomu:

  • Jablka pro tento koláč volte spíš nakyslejší, koláč pak bude pikantnější.
  • Máslo dobře rozpustíte například v mikrovlnné troubě zapnuté na nízký příkon, v rendlíku s poklicí, určeném pro mikrovlnou troubu.
  • Pokud nemáte po ruce vanilkový lusk, do těsta přidejte alespoň vanilinový cukr a o to méně dejte moučkového cukru.
  • Koláč můžete podávat i s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny. 🙂

1 komentář u „Expres koláč s jablky“

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *