Halušky snů

Hlavní jídla Rychlé

 // 

Brynzové halušky

I když se to dnes možná bude k nevíře, dřív, před listopadem patřily brynzové halušky k „jídlům snů“. Ovčí sýr prostě u nás k mání nebyl. A tak když brynzu někdo ze známých přivezl ze Slovenska a pozval známé na brynzové halušky, byla to událost. 🙂

Dnes už je doba jiná, brynza je bez problémů k dostání. Nicméně zdá se mně, že brynzové halušky do běžného repertoáru zdejší kuchyně moc nezapadly. Je to škoda. Nejenže brynzové halušky jsou opravdová delikatesa, ale jsou i velmi rychlé a vašim blízkým se jimi snad bez výjimky vždycky zavděčíte. 🙂

Brynzové halušky

  • doba přípravy: asi 20 minut + 8 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 700 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 rovná lžička bramborového škrobu
  • 2 vejce
  • půl lžičky soli
  • špetka mletého pepře
  • 300 g brynzy
  • 200 g slaniny

postup:

Oloupané brambory nastrouhám na nejjemnějším struhadle, přidám mouku smíchanou s bramborovým škrobem, vejce, sůl a špetku mletého pepře a dobře promíchám. Těsto by mělo být polotuhé a držet ještě aspoň trochu tvar.

Brynzové halušky – příprava

Ve velkém hrnci přivedu k varu vodu, poměrně dost ji osolím a přes haluškovač (tedy přes speciální síto s velikými oky) těsto rychle propasíruju do vařící vody. Vařím 8 minut. Mezitím v malém kastrůlku vyškvařím kostičky slaniny.

Uvařené halušky důkladně scedím a na cedníku propláchnu horkou vodou. Překlopím je do mísy a promíchám s brynzou. Na talířích sypu osmaženou slaninou.

Ještě něco k tomu:

  • Slaninu použijte skutečně dobrou, nejlépe domácí, může být i půl na půl s anglickou slaninou.
  • Když by brynza byla příliš suchá a drobivá, rozmíchejte jí s jednou nebo nejvýše dvěma lžícemi mléka.
  • Pokud nemáte doma haluškovač a halušky budete dělat častěji, určitě se investice do něj vyplatí. Jinak můžete použít i pracnější a na zručnost daleko náročnější zavařování halušek z mokrého prkénka, na které si těsto dáte a nožem halušky rychle oddělujete do vody. V tomto případě musíte ale pracovat opravdu velmi rychle a halušky mít stejně velké, jinak jich budete mít část rozvařenou a část ještě nedovařenou.
  • Hrnec na vaření halušek použijte velký, vodu do něj ale dejte jen zhruba do poloviny, halušky při vaření totiž rády utíkají.

1 komentář u „Halušky snů“

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *