Jablková bábovka, zase trochu jiná

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Jablka patří k podzimu, zvlášť v našich krajích, pár bedniček jich i letos už máme na zimu ve špajzu uložených. A tak se jablíčka i u nás teď častěji ocitají na stole, ukrytá v nejrůznějších koláčích a dalších moučnících (zde jsou všechny recepty z jablek).

Jablková bábovka se tady, na blogu před pár lety objevila, byla s brusinkami. Dnešní recept je trochu jiný, bez mléka, ale s olejem a taky s trochou skořice. Je to bábovka velmi rychlá, její těsto je nadýchané a přitom šťavnaté, lákavě voňavé… Určitě stojí za vyzkoušení 🙂

Jablková bábovka se skořicí

Jablková bábovka se skořicí

  • doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 60 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 400 g jablek
  • 400 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 100 g rostlinného oleje

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu nechám předehřát na 170 stupňů.

Omytá, osušená, neoloupaná jablka nastrouhám. Do jiné mísy si připravím prosátou mouku, dobře smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a mletou skořicí. Zvlášť ušlehám z oddělených bílků se špetkou soli tuhý sníh, žloutky dám do další, větší mísy a přidám k nim krupicový i vanilinový cukr.

Žloutky s cukry ušlehám ručním šlehačem do husté, světlé pěny. Pak přiliji rostlinný olej a dobře se žloutkovou pěnou prošlehám. Přidám nastrouhaná jablka, opět trochu prošlehám, přisypu mouku a znovu šlehačem dobře promíchám. Nakonec do těsta už jen ručně, pomocí stěrky vmíchám ušlehaný sníh.

Těsto urovnám do připravené formy a dám do rozehřáté trouby péct asi na 60 minut, na posledních 25 minut teplotu snížím na 150 stupňů.

Zda je bábovka dobře upečená, vyzkouším pomocí špejle. Upečenou bábovku ve formě nechám asi 10 minut trochu zchladnout, pak ji vyklopím na kuchyňskou mřžku a nechám při pokojové teplotě vychladnout úplně.

Ještě něco k tomu:

  • U jablek je uvedena váha celých plodů ještě před nastrouháním, tedy včetně jadřince.
  • Těsto z uvedeného množství ingrediencí vystačí na větší bábovkovou formu. Pokud použiji formu keramickou, doba pečení se asi o 5 až 10 minut prodlouží.
  • Když bábovka nejde vyklopit, dopřeju jí ještě chvíli čas ve formě na „vydechnutí“. Pokud ani pak nejde ven, ode dna formy přiložím v ledové vodě namočenou utěrku, po chvíli utěrku znovu namočím a postup několikrát opakuji. Vyplatí se také okraje bábovky ve formě ostrým nožem zlehka uvolnit. Teflonové formy rozhodně nemyji saponátem, jen je po vyklopení bábovky nejdřív vytřu papírovou utěrkou a pak vymyji horkou vodou; právě při použití saponátu se bábovka z takto umyté formy špatně vyklápí.
  • Porci této jablkové bábovky se skořicí chuťově velmi dobře doplní kopeček šlehačky 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *