Svěží, šťavnatá, vláčná

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Jablková bábovka s brusinkami

Zima je v naší kotlině mimo jiné i sezónou bábovek, chtělo by se s trochou nadsázky říct. Ovoce na nejrůznější koláče je sice k dostání výrazně víc, než tomu bylo v dobách mého dětství. Ale aspoň já to mám tak, že přes zimu ovoce raději jím čerstvé. Tedy až na jablka. 🙂 I proto se vedle štrůdlů a nejrůznějších jablkových koláčů objevují v této době u nás stole častěji bábovky.

A co si tedy upéct bábovku s jablky? Tady jedna je, svěží, šťavnatá, vláčná. Zkuste a ochutnejte, stojí za to. 🙂

Jablečná bábovka s brusinkami

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 80 g másla
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • 320 g hrubě nastrouhaných jablek
  • hrst sušených brusinek
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

na posypání bábovky:

  • moučkový cukr

    Jablková bábovka s brusinkami – suroviny

postup:

Formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Polohrubou mouku proseju a smíchám s kypřícím práškem do pečiva a vyškrábnutým obsahem vanilkového lusku. Omytá a jadřinců zbavená jablka i se slupkou nahrubo na okurkovém struhadle nastrouhám. Žloutky oddělím od bílků, ty společně se špetkou soli našlehám do hustého sněhu.

Žloutky ručním šlehačem utřu s měkkým máslem a cukrem do světlé pevnější pěny. Přidám mouku smíchanou s práškem do pečiva a vnitřkem vanilkového lusku, nastrouhaná jablka, brusinky a mléko a vše důkladně promíchám. Nakonec zlehka vmíchám ušlehaný bílkový sníh.

Těsto urovnám do vymazané a vysypané formy a dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Peču asi hodinu, asi v polovině pečení teplotu snížím na 160 stupňů. Upečenou bábovku poznám podle špejle, kterou po zapíchnutí do středu bábovky vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Upečenou bábovku asi po čtvrthodině z formy vyklopím a nechám ji vychladnout na kuchyňské mřížce, posypu ji moučkovým cukrem.

Jablková bábovka s brusinkami

Ještě něco k tomu:

O něco luxusnější verzi bábovky získáte, když mléko nahradíte sladkou smetanou. 🙂

Pokud nemáte vanilkový lusk, použijte vanilinový cukr a o to méně dejte do těsta krupicového cukru.

Místo brusinek můžete do těsta přidat rozinky namočené v rumu nebo třeba trochu posekaných sušených švestek.

Tato bábovka se vám vejde do středně velké formy.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *