Zima je v naší kotlině mimo jiné i sezónou bábovek, chtělo by se s trochou nadsázky říct. Ovoce na nejrůznější koláče je sice k dostání výrazně víc, než tomu bylo v dobách mého dětství. Ale aspoň já to mám tak, že přes zimu ovoce raději jím čerstvé. Tedy až na jablka. 🙂 I proto se vedle štrůdlů a nejrůznějších jablkových koláčů objevují v této době u nás stole častěji bábovky.
A co si tedy upéct bábovku s jablky? Tady jedna je, svěží, šťavnatá, vláčná. Zkuste a ochutnejte, stojí za to. 🙂
Jablečná bábovka s brusinkami
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 110 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 80 g másla
- 5 lžic plnotučného mléka
- 320 g hrubě nastrouhaných jablek
- hrst sušených brusinek
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
na posypání bábovky:
- moučkový cukr
postup:
Formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Polohrubou mouku proseju a smíchám s kypřícím práškem do pečiva a vyškrábnutým obsahem vanilkového lusku. Omytá a jadřinců zbavená jablka i se slupkou nahrubo na okurkovém struhadle nastrouhám. Žloutky oddělím od bílků, ty společně se špetkou soli našlehám do hustého sněhu.
Žloutky ručním šlehačem utřu s měkkým máslem a cukrem do světlé pevnější pěny. Přidám mouku smíchanou s práškem do pečiva a vnitřkem vanilkového lusku, nastrouhaná jablka, brusinky a mléko a vše důkladně promíchám. Nakonec zlehka vmíchám ušlehaný bílkový sníh.
Těsto urovnám do vymazané a vysypané formy a dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Peču asi hodinu, asi v polovině pečení teplotu snížím na 160 stupňů. Upečenou bábovku poznám podle špejle, kterou po zapíchnutí do středu bábovky vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.
Upečenou bábovku asi po čtvrthodině z formy vyklopím a nechám ji vychladnout na kuchyňské mřížce, posypu ji moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
O něco luxusnější verzi bábovky získáte, když mléko nahradíte sladkou smetanou. 🙂
Pokud nemáte vanilkový lusk, použijte vanilinový cukr a o to méně dejte do těsta krupicového cukru.
Místo brusinek můžete do těsta přidat rozinky namočené v rumu nebo třeba trochu posekaných sušených švestek.
Tato bábovka se vám vejde do středně velké formy.