Jedna z nejbáječnějších ryb

Hlavní jídla

 // 

Losos na tymiánu s teplou zeleninou

Losos patří u nás doma k nejoblíbenějším rybám. Šťavnatý, plné, ale přitom jemné chuti, prakticky bez kostí, nenáročný na přípravu, postačí jen pár ingrediencí k jeho dochucení. A navíc velmi zdravý.

Pokud jen trochu můžete, zvlášť v případě lososa dejte přednost čerstvé rybě před mraženou. Rozdíl v chuti je skutečně propastný.

Receptů na přípravu lososa je celá řada, i tady je ale dobré se řídit zásadou, že v jednoduchosti je síla. Často mám totiž pocit, že některé ingredience výtečnou chuť lososa „přebíjejí“ a to je určitě velká škoda.

 

 

Losos na tymiánu s teplou zeleninou

  • doba přípravy: asi 20 minut + 60 minut odležení masa + asi 10 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 porce lososa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička soli, ideálně hrubé mořské

 

příloha:

  • půl hlávky brokolice
  • 4 střední mrkve
  • polovina spodní bílé části pórku
  • asi 20 růžičkových kapustiček
  • 2 lžíce sterilované kukuřice
  • sůl
  • mletý pepř
  • lžíce másla

 

  • citrón k podávání

 

postup:

V menší misce smíchám lístky tymiánu, nožem na prkénku rozmačkaný a nahrubo posekaný česnek, olej, pepř a sůl. Pekáček vyložím papírem na pečení a rozložím v něm omyté a osušené porce lososa, které rovnoměrně z obou stran potřu připravenou tymiánovou směsí. Nechám odležet asi hodinu v chladnu.

Mezitím očistím a na růžičky rozdělím brokolici, na špalíky nakrájím očistěnou mrkev a pórek, očistím kapustičky. Všechnu tuto zeleninu osolím a opepřím a nechám ji změknout v páře v kastrole, pod poklicí na pařáčku. Trvá to jen asi 10 minut, zelenina by měla být křupavá, tedy takzvaně na skus. Těsně před koncem úpravy zeleniny k ní přihodím prohřát i kukuřici. Hotovou teplou zeleninu promíchám se lžící másla.

Odleženého lososa peču v troubě při 180 stupních asi 8 až 10 minut, nejdřív kůží nahoru, v polovině času rybu otočím.

Podávám s citrónem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Kůži z lososa rozhodně neodstraňujte, je velmi dobrá!
  • Pokud nemáte čerstvý tymián, nahraďte ho sušeným, oželet ale budete muset vůni i plnou chuť čerstvé bylinky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *