Losos patří u nás doma k nejoblíbenějším rybám. Šťavnatý, plné, ale přitom jemné chuti, prakticky bez kostí, nenáročný na přípravu, postačí jen pár ingrediencí k jeho dochucení. A navíc velmi zdravý.
Pokud jen trochu můžete, zvlášť v případě lososa dejte přednost čerstvé rybě před mraženou. Rozdíl v chuti je skutečně propastný.
Receptů na přípravu lososa je celá řada, i tady je ale dobré se řídit zásadou, že v jednoduchosti je síla. Často mám totiž pocit, že některé ingredience výtečnou chuť lososa „přebíjejí“ a to je určitě velká škoda.
Losos na tymiánu s teplou zeleninou
- doba přípravy: asi 20 minut + 60 minut odležení masa + asi 10 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 porce lososa
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička soli, ideálně hrubé mořské
příloha:
- půl hlávky brokolice
- 4 střední mrkve
- polovina spodní bílé části pórku
- asi 20 růžičkových kapustiček
- 2 lžíce sterilované kukuřice
- sůl
- mletý pepř
- lžíce másla
- citrón k podávání
postup:
V menší misce smíchám lístky tymiánu, nožem na prkénku rozmačkaný a nahrubo posekaný česnek, olej, pepř a sůl. Pekáček vyložím papírem na pečení a rozložím v něm omyté a osušené porce lososa, které rovnoměrně z obou stran potřu připravenou tymiánovou směsí. Nechám odležet asi hodinu v chladnu.
Mezitím očistím a na růžičky rozdělím brokolici, na špalíky nakrájím očistěnou mrkev a pórek, očistím kapustičky. Všechnu tuto zeleninu osolím a opepřím a nechám ji změknout v páře v kastrole, pod poklicí na pařáčku. Trvá to jen asi 10 minut, zelenina by měla být křupavá, tedy takzvaně na skus. Těsně před koncem úpravy zeleniny k ní přihodím prohřát i kukuřici. Hotovou teplou zeleninu promíchám se lžící másla.
Odleženého lososa peču v troubě při 180 stupních asi 8 až 10 minut, nejdřív kůží nahoru, v polovině času rybu otočím.
Podávám s citrónem.
Ještě něco k tomu:
- Kůži z lososa rozhodně neodstraňujte, je velmi dobrá!
- Pokud nemáte čerstvý tymián, nahraďte ho sušeným, oželet ale budete muset vůni i plnou chuť čerstvé bylinky.