Jednoduchá příprava, famózní výsledek. To je paella

Hlavní jídla

 // 

Aktualizováno

Jednoduchá paella s mořským ďasem

Kdo navštívil Španělsko a neochutnal paellu, jakoby tam ani nebyl. Pokud si ji jednou dáte, musíte si ji zamilovat. A když v kuchyni paellu sami zkusíte udělat, žasnete, jak triviální a rychlá je její příprava a přitom jak skvělé jídlo se vám podaří vykouzlit.

Paella je všeobecně vnímána jako španělský národní pokrm, ale většina místních ji spíše bere jako regionální jídlo. Ve Valencii, odkud paella pochází, ji ovšem považují za jeden ze svých národních symbolů. Původně šlo přitom o jedno z nejchudších jídel rybářů. Dnešních variací paelly je ale bezpočet, od těch velmi prostých až po luxusní složení. Právě i tahle nekonečná řada všech možných kombinací použitých ingrediencí a tudíž i rozličných výsledných chutí je na paelle fascinující a snad pro každého kuchaře lákavá.

Základem paelly je vždy rýže v kombinaci se zeleninou, rybami či mořskými plody, s masem drůbežím nebo jinými druhy masa, v některých variacích se objevují fazole nebo hrášek, ale třeba i žampiony. Důležitými ingrediencemi paelly jsou šafrán, dobrý vývar a olivový olej.

Také samotný postup přípravy paelly se u řady kuchařů liší. Nejeden z nich přitom zdůrazňuje, že rýže se během přípravy paelly rozhodně nesmí míchat. Následující recept je opravdu velmi jednoduchý: všechny ingredience prostě nakrájíte, smícháte a v pánvi dáte do vyhřáté trouby.

Jednoduchá paella s mořským ďasem

  • doba přípravy: 10 minut + asi 15 minut příprava v troubě + asi 30 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 400 g rýže
  • 1 lžíce divoké rýže
  • 300 g naporcovaného mořského ďasa
  • 3 rajčata
  • 2 menší silnostěnné papriky
  • 1 zelená jarní cibulka
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 lžíce černých vypeckovaných oliv
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • špetka šafránu
  • mletý pepř
  • sůl
  • 200 ml suchého bílého vína
  • asi 600 ml zeleninového vývaru
  • 3 – 4 lžíce olivového oleje

postup:

Zeleninu nakrájím na malé kostičky, cibuli, zelenou cibulku i česnek nasekám velmi drobně, rybu nakrájím na zhruba centimetrové plátky. Společně s rýží vše dám do hluboké pánve, opepřím, osolím a dobře promíchám. Zaliju vínem, vývarem a olejem, přidám odrhnuté lístky tymiánu, mletou papriku, mletý černý pepř a případně ještě dosolím, znovu promíchám a dám do trouby, kde při 180 stupních nechám od chvíle, kdy se tekutina v pánvi začíná vařit, asi 15 minut. Poté troubu vypnu, pánev zakryju poklicí a při pootevřených dvířkách chladnoucí trouby v ní paellu nechám ještě asi 30 minut dojít. Veškerá tekutina by se měla vsáknout.

Ještě něco k tomu:

  • Ideální je pro přípravu paelly speciální plochý kotlík, který je i u nás k dostání. Připravovat paellu ale můžete i v pánvi s rukojetí vhodnou pro vložení do horké trouby.
  • Rýži na paellu neproplachujeme ani nespařujeme, důležitý je stejně jako u italského risotta škrob, který jídlo zahustí. Ideální jsou kulaté druhy rýže, ve Španělsku nejčastěji používají druh Bomba, možné jsou i Carnaroli, Calasparra nebo Vialone Nano. I z dalších odrůd rýže ale bude paella dobrá, byť už to nebude ono, nevhodná je ale Parboiled, natural nebo samotná divoká rýže.
  • Pro správnou paellu je rozhodující její konzistence. Rýže by neměla být příliš měkká, spíše al dente.
  • Místo mořského ďasa můžete použít i jinou bílou mořskou rybu nebo mořské plody, ale také kousky kuřete nebo pikantní klobásu.
  • Pokud nemáte po ruce víno, můžete místo něj zvýšit objem vývaru. Zeleninový vývar můžete nahradit rybím nebo kuřecím.
  • Místo čerstvého tymiánu lze přidat půl lžičky sušeného.
  • Černé olivy pokud možno nenahrazujte zelenými, ty v paelle zdaleka tak dobré nejsou.
  • V paelle byste podle nejednoho z odborníků rozhodně neměli míchat různé druhy masa.
Speciální kotlíky pro přípravu paelly (zdroj pixabay.com)

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *