Když máte hodně česneku

Hlavní jídla

 // 

Česnekové kuře s červenou řepou a řapíkatým celerem v římském hrnci

Díky našemu loňskému přestěhování z městského bytu na venkov jsem si začal užívat možností studeného špajzu, tedy mimo jiné i výhod skladování zeleniny a ovoce v chladném a optimálně vlhkém prostředí. Je k nezaplacení! Nicméně trochu jsem to neodhadl a přehnal se zásobami česneku, který i svázaný v copech a zavěšený v sušší části spíže začíná teď, zjara klíčit a odcházet. Nejjednodušší řešení? Co nejdříve potřebovat! A tak se zrodil i následující recept: na česnekové kuře, pečené v římském hrnci.

Problém s česnekem – ať už chuťový nebo zdravotní – u nás doma rozhodně nemáme, a tak jsem se rozhodl vnitřek celého, vykuchaného kuřete stroužky česneku vycpat, co jen to šlo. Pomalé pečení ve vlhkém, uzavřeném prostředí římského hrnce po půldruhé hodině vykouzlilo plnou, výraznou, ale přitom neostrou chuť nevysušeného kuřecího masa, k níž tuze dobře chuťově ladí pečená červená řepa s řapíkatým celerem, to vše doplněno výtečnou šťávou. Nechte si i vy chutnat! 🙂

Česnekové kuře s červenou řepou a řapíkatým celerem v římském hrnci

Česnekové kuře s červenou řepou a řapíkatým celerem v římském hrnci

  • doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 90 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 celé vykuchané kuře bez drobů
  • 3 – 4 palice česneku
  • 3 menší červené řepy
  • 6 řapíků celeru (pokud možno i s listy)
  • 3 lžíce másla
  • třetina lžičky mletého černého pepře
  • 1,5 – 2 lžičky soli

postup:

Římský hrnec namočím na půl hodiny do studené vody. Kuře z vnějšku i uvnitř omyju, osuším a do masa zevně i uvnitř dobře vetřu sůl a mletý černý pepř. Červenou řepu oloupu a nakrájím na středně velké klínky, řapíkatý celer včetně listů nahrubo posekám. Česek rozdělím na stroužky, oloupu a každý stroužek rozpůlím.

Nohy kuřete svážu provázkem a vnitřek vyplním rozpůlenými stroužky česneku. Pokud česnek zbyde, přidám jej ke směsi pokrájené červené řepy a řapíkatého celeru, kterou rozložím na dno římského hrnce a rovnoměrně ji posypu asi třetinou posekaného másla. Navrch položím prsy nahoru kuře, naplněné česnekem, které pokladu plátky zbylého másla.

Kuře v římském podliju asi pěti lžícemi studené vody, zaklopím víkem, dám do studené trouby a tu zapnu na 180 stupňů. Po asi 80 minutách, kdy by kuře mělo být měkké, sundám víko hrnce a odkryté kuře peču ještě asi 10 minut, na které teplotu zvýším na 200 stupňů, tak aby se kuře zbarvilo do zlatova.

Upečené kuře zbavím provázku ze stehen a nůžkami na drůbež rozporcuji. Podávám s rýží nebo lokšemi, jako příloha se ale hodí i karlovarský knedlík, případně dobrý domácí chléb.

Ještě něco k tomu:

  • Nemáte-li římský hrnec, použijte silnostěnný hrnec nebo pekáč s poklicí.
  • V sezóně můžete využít zelených bylinek, kterými chuť masa dostane další rozměr. Těch méně výrazných, jako třeba hladkolisté petrželky, se nebojte přidat větší množství, a to jak k česneku uvnitř kuřete, tak k zelenině pod masem.
  • Experimentovat samozřejmě můžete i s jinými druhy zeleniny, vkládané pod kuře. 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *