Mnohými milovanou tuzemskou klasiku, buřty s cibulí naložené v octě bohužel neuspěcháte, ať na ně máte jakýkoli recept. I když se k tomu svému oblíbenému časem na těchto stránkách také dostanu, tentokrát vám nabízím něco trochu jiného, ale hodně příbuzného: Špekáčkový salát, který dokáže tradiční utopence docela úspěšně zastoupit a který přitom nevyžaduje několikadenní, mnohdy až mučivě těžce snášenou trpělivost, než se naložené buřty aspoň trochu rozleží. 🙂 Stačí pouhá hodinka a už můžete si pochutnávat. Třeba zrovna na Silvestra! 🙂
Utopenci jinak
- doba přípravy: asi 15 minut + asi hodina uležení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 špekáčky
- 1 střední cibule
- 2 zelené naťové cibulky
- 1 srdíčkový salát
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 4 kyselé okurky
- 4 lžičky majonézy na ozdobení
na zálivku:
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru moučky
- půl lžičky soli
- 2 – 3 lžíce rostlinného oleje
- mletý černý pepř
postup:
Špekáčky oloupu a nakrájím na tenčí čtvrtkolečka. V hlubší míse smíchám všechny ingredience na zálivku, přidám do ní oloupané a na tenčí kolečka nakrájené špekáčky, oloupanou a na tenká čtvrtkolečka nakrájenou cibuli a také jemně posekané naťové cibulky. Pečlivě promíchám a nechám v chladnu asi hodinu odležet.
Před dokončením přípravy pokrájím na tenčí proužky salát, žlutou i červenou papriku a na tenčí kolečka, případně půlkolečka kyselé okurky. Smíchám s odleženou špekáčkovou směsí a podávám. Na talířích zdobím kopečkem majonézy, podávám třeba s čerstvým nebo aspoň rozpečeným dalamánkem.
Ještě něco k tomu:
- Pro špekáčky platí přinejmenším stejnou měrou to, že kvalita má vždy přednost před cenou. Kupujte zásadně jen osvědčené značky a podezřele levným uzeninám se zdaleka vyhněte.
- Místo srdíčkového salátu můžete použít menší část ledového salátu.
- Přidat při závěrečné přípravě salátu můžete i třeba jeden nebo dva jemně posekané řapíky celeru nebo pár ředkviček, pokrájených na tenké plátky. Ani tady se nebojte improvizovat podle momentálních zásob své lednice nebo spíže. 🙂