V mrazáku jsme měli už delší dobu celé kuře. Ani už nevím, jak se tam dostalo. Asi po nějakém výhodném nákupu. Co ale s ním?
Kuřecí maso bývá už samo o sobě často po tepelné úpravě suché, tím spíš to z mrazáku. Napadlo mě proto zkusit kuře pomalu pečené a pod poklicí. Sáhnul jsem po receptu z jednoho hrnce, na kuře pečené společně s rýží. A pekl jsem hodně, hodně zvolna. Trefa do černého! Kuřátko bylo šťavnaté, měkounké, maso šlo skvěle od kosti a díky závěrečnému pečení bez poklice byla jeho kůže zlatavá. A rýže? Také ta byla úžasná.
Pomalu pečené kuře na rýži
- doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 130 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 kuře (nebo 4 porce)
- 250 ml rýže parboiled
- 500 ml zeleninového vývaru
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 rajčata
- 1 velká cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
- 2 bobkové listy
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Rýži třikrát důkladně propláchnu, pokaždé střídavě studenou a vařící vodou. Nechám ji okapat a dám do většího kastrolu s poklicí, vhodného pro pečení v troubě. K rýži přidám omyté a na asi půlcentimetrové nudličky nakrájené papriky, omytá a drobněji nakrájená rajčata a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, přihodím i bobkové listy. Vše promíchám, na dně hrnce rovnoměrně urovnám a zaliji osoleným studeným nebo vlahým zeleninovým vývarem.
Kuře omyji, osuším, rozčtvrtím a ze všech stran osolím, opepřím a rovnoměrně potřu oloupanými a prolisovanými stroužky česneku. Pak porce kuřete ještě posypu mletou sladkou paprikou, oreganem a natí posekané hladkolisté petrželky.
Okořeněné porce kuřete rozložím na rýži a pokladu vločkami másla. Kastrol zakryji poklicí a dám pomalu dusit do trouby, rozehřáté na 150 stupňů, asi na 90 minut. Poté poklici odkryji, teplotu v troubě zvýším na 190 stupňů a peču ještě dalších 30 až 40 minut, dokud kuře není měkké a nemá zlatavou barvu.
Před podáváním vyjmu z rýže bobkové listy.
Ještě něco k tomu:
- Rýži použijte parboiled (tedy neloupanou, speciálně upravenou), která se nelepí a hlavně se ani při delší tepelné úpravě nerozvaří. Zkusit případně můžete i rýži natural. Vývar by se měl během dušení a pečení zcela vsáknout do rýže.
- Pokud nemáte po ruce čerstvou petrželovou nať, použijte sušenou. Kuře můžete okořenit i jinak, třeba místo papriky trochou kurkumy, místo oregana použít tymián.
- Místo zeleninového vývaru k zalití rýže můžete použít i drůbeží, poměr k rýži by vždy ale měl být 2 : 1.