Začátek letošního adventu je za námi, sváteční dny se kvapem blíží. A tak když jsem chtěl u nás doma přispět k navození oné opojné atmosféry, vůně a chuti vánočního času, sáhnul jsem po receptu na křehký jablečný štrůdl.
Ano, nejrůznějších variací na závin, plněný jablky, ale i náplní jinou je celá řada, od závinu taženého, přes ten z listového těsta, až třeba po štrůdl z těsta kynutého. Moje volba ale tentokrát padla na těsto křehké, jednoduše proto, že tenhle závin mně chutí i vůní těsta připomíná tradiční vánoční linecké cukroví. A to já mám už dětských let opravdu moc rád, jakkoli sladké jinak nemusím. Právě proto je linecké pro mne určitě jedním z tradičních symbolů Vánoc. A tak to u nás na první adventní neděli svátečně zavonělo 🙂
Křehký jablečný štrůdl
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 2 hodiny odležení těsta + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
na těsto:
- 350 g hladké mouky
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- 150 g másla
- 2 žloutky
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 6 lžic mléka
- špetka soli
na náplň:
- 600 g jablek
- 4 lžíce krupicového cukru
- půl lžičky mleté skořice
- špetka kyseliny citronové
- 1 lžíce drcených dětských piškotů
na potření před pečením:
- mléko
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Nejdřív připravím těsto. Mouku prosiji společně s kypřícím práškem do pečiva. Krupicový cukr i s vanilkovým vyšlehám s povoleným máslem a se žloutky do světlé pěny. Přidám mléko a postupně přisypávám směs mouky a prášku do pečiva. Připravené těsto zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice na 2 hodiny odpočinout.
Mezitím přichystám jablečnou náplň. Omytá jablka na hrubším struhadle nastrouhám a po chvíli z nich na cedníku vymačkám šťávu. Přidám krupicový cukr, skořici, kyselinu citronovou a rozdrcené dětské piškoty.
Troubu nechám předehřát na 160 stupňů. Z odpočinutého těsta odeberu asi čtvrtinu a odložím ji stranou. Ze zbylé většiny těsta vyválím obdélník, a to tak, aby těsto bylo tlusté zhruba 4 milimetry. Vyválené těsto přenesu na plech, vyložený pečícím papírem nebo fólií.
Na plechu do střední části těsta rovnoměrně rozložím připravenou jablečnou náplň. Kratší okraje těsta přes ní přehnu, delší strany rozkrájím rádýlkem směrem k náplni na proužky, široké asi 2 centimetry. Proužky z jedné a pak i z druhé strany přehnu směrem do středu na náplň.
Zbylou čtvrtinu těsta rozválím na plát o tloušťce asi 2 milimetry, ze kterého vykrájím ozdobné tvary a těmi pokladu povrch štrůdlu.
Závin potřu mlékem a peču v předehřáté troubě do růžova, trvá to asi 45 až 50 minut.
Hotový štrůdl před podáváním posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Prakticky všechna těsta, u kterých by hrozilo přilepení na vál a musel bych je podsypávat, vyvaluji na sklokeramické desce. Na ni se s těstem dobře pracuje a prakticky se nelepí.
- Náplň štrůdlu můžete pochopitelně přizpůsobit svým zvyklostem a chuti, třeba do ní přidat v rumu namočené rozinky nebo nahrubo nasekané ořechy.