Na začátku byl velký košík letních jablek. Dostali jsme je od jedné ze sousedek a bylo je potřeba co nejdřív spotřebovat. Krom těch několika, co jsme zvládli sníst, jsem zbytek nahrubo nastrouhal a zavařil, jako polotovar na štrůdly a jiné sladkosti. V zimě jako když najdeš.
Jenže po týdnu jsme domů přinesli druhou jablečnou nadílku, tentokrát hned ve dvou košících 🙂 Ve špajzu tak záhy přibyly další sklenice s jablečným polotovarem a krom toho jsem sáhnul i po následujícím receptu na koláč, kde jablek je podstatně víc, než těsta. Co tak pátrám v paměti, je to asi nejjablkovější koláč, co znám 🙂 Letos jsem ho určitě nepekl naposledy, protože před pár dny jsme na dvoře očesali naši jablůňku, která byla tentokrát mimořádně štědrá 🙂
Křehký jablkový koláč z pekáčku
- doba přípravy: asi 40 minut + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
na těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 125 g másla
- 2 vejce
- polovina sáčku kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
na náplň:
- 1,25 kg jablek
- 1 lžička mleté skořice
- 1 bio citron (šťáva i kůra)
- krupicový cukr (podle potřeby)
na posypání:
- hrst vlašských ořechů
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Nejprve přichystám náplň do koláče. Z omytého bio citronu ostrouhám kůru a odložijím si ji stranou. Omytá jablka nastrouhám i se slupkou na nudličky (ohryzky samozřejmě vyhodím) a hned je zakápnu šťávou z bio citronu, aby nezhnědla. Přidám ostrouhanou citronovou kůru a skořici, podle chuti v případě potřeby jablka jen mírně osladím a v kastrole krátce, asi jen 3 minuty podusím. Pak nechám jablečnou směs zchladnout.
Troubu dám rozehřát na 170 stupňů.
Mezitím vymažu máslem a vysypu hrubou moukou menší pekáček a také připravím těsto: Bílky s trochou soli ušlehám ručním šlehačem do tuhého sněhu a odložím stranou. V druhé, větší míse změklé máslo společně s moučkovým i vanilinovým cukrem a žloutky ušlehám do světlé, nadýchané pěny. Přidám mouku, prosátou společně s kypřícím práškem do pečiva a dobře s máslovou pěnou promíchám.
Na dno připraveného vymazaného a vysypaného pekáčku rovnoměrně rozetřu asi tři čtvrtiny těsta, v případě potřeby těsto namočenými prsty ještě na dně pekáčku dorovnám. Na těsto rovnoměrně rozprostřu vychladlou jablečnou náplň.
Do zbylé čtvrtiny těsta zlehka vmíchám sníh z bílků a těsto rovnoměrně rozetřu na vrstvu jablkové náplně. Koláč posypu hrstí trochu rozlámaných vlašských ořechů.
V rozehřáté troubě koláč peču asi 30 minut, dokud není lehce růžový a dokud se okraje koláče nezačínají oddělovat od stěn pekáčku. Zda je koláč dobře upečený se nakonec přesvědčím pomocí špejle, na které po vytažení nesmějí zůstat zbytky těsta.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na menší pekáček o velikosti zhruba 20 x 17 centimetrů. Použít můžete i hluboký plech o standardní velikosti celé trouby a při dvojnásobku všech ingrediencí. Tento koláč ale poměrně rychle provlhne, proto raději připravuji v receptu uvedeném menším množství.
- Pokud použijete pekáček keramický, dobu pečení koláče prodlužte asi o 5 až 10 minut.
- Nemáte-li po ruce bio citron, do jablečné náplně přidejte špetku nebo dvě kyseliny citronové a citronovou kůru přidejte aspoň sušenou.