Dnešní recept na křehké štrůdlové těsto jsem před časem dostal od Soni. Tedy, troufnu si říct od kamarádky Soni, i když jsme se se Soňou osobně nikdy nepotkali. Inu, sociální sítě mohou za leccos 🙂
Tenhle štrůdl je ne až tak obvyklý svým křehkým těstem, v němž prim hraje máslo, doplněné pochopitelně moukou, dvěma žloutky a trochou studené vody, a v němž není ani gram cukru. Podobně jako u jiných křehkých těst se i toto musí před závěrečným zpracováním nechat hodinku v chladnu odležet a upečené se pak nejlíp krájí až druhý den. A náplň? Ta může být různá, slanou nevyjímaje. Já zatím naposledy sáhnul po směsi jablek a rebarbory, která štrůdlu dodá na pikantnosti a jejíž sezóna i u nás pod okny právě vrcholí.
Křehký štrůdl s jablky a rebarborou
- doba přípravy: asi 30 minut + 1 hodina odležení těsta + asi 35 minut pečení
- obtížnost: středně obtížné
suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- špetka soli
- 2 žloutky
- 2 lžíce vody
na náplň:
- 3 lžíce strouhanky
- 2 středně velká jablka
- asi 400 g řapíků rebarbory
- 2 lžíce rozinek
- 1 až 2 lžíce krupicového cukru
- půl lžičky mleté skořice
na podsypání těsta při rozvalování:
- hladká mouka
na potření štrůdlu před pečením:
- mléko
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Do mísy dám mouku, špetku soli a změklé máslo, to nožem v mouce postupně rozkrájím a promíchám do hrubší drobenky. Přidám žloutky a studenou vodu a znovu dobře nožem prokrájím a promíchám. Nakonec rukama krátce prohnětu a spojím v hladké těsto. To uložím zabalené v potravinářské fólii asi na hodinu do lednice.
Během odležení těsta orestuji nasucho na nepřilnavé pánvi za častého míchání dozlatova strouhanku, trvá to asi 3 minuty, pak ji nechám zchladnout. Připravím také samotnou náplň: Jablka omyju, osuším a zbavím stopek a jádřinců. Asi polovinu jablek nakrájím na menší kostičky, druhou polovinu nahrubo na okurkovém struhadle nastrouhám. Rebarboru omyju, osuším, oloupu, nakrájím na tenké plátky a přidám k jablkům společně s rozinkami, cukrem a skořicí. Náplň dobře promíchám.
Troubu nechám předehřát na 180 stupňů. Odležené těsto na velmi mírně pomoučeném vále rozválím do většího obdélníku. Na ten rovnoměrně rozložím nejdřív osmaženou a vychladlou strouhanku a potom i směs jablek, rebarbory a rozinek. Těsto s náplní stočím do závinu a okraje uzavřu. Závin opatrně přenesu na plech, vyložený pečím papírem, trochu propíchám vidličkou a potřu mlékem. Peču v předehřáté troubě asi 35 minut do velmi lehce zlatavé barvy.
Závin krájím aspoň částečně vychladlý a podávám posypaný moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Máslo na přípravu křehkého těsta musí být změklé, ale rozhodně ne tekuté. Ani těsto by se při zpracovávání nemělo příliš zahřát.
- V lednici se těsto může nechat odležet do druhého dne. Vydrží tam ale i dva až tři dny, jen je pak před rozvalováním třeba nechat při pokojové teplotě trochu povolit. Syrové křehké těsto se dá i na několik málo měsíců zamrazit.
- Místo na pomoučeném vále těsto rozvaluji na sklokeramické desce, na kterou se prakticky nelepí a nemusím ho tak podsypávat, Těsto rozvaluji přes potravinářskou fólii. Při svinování těsta si pomáhám kuchyňskou špachtlí.
- Rebarboru (reveň) sklízím od května do června, později už v ní stoupá obsah kyseliny šťavelové, která není zdraví prospěšná, některé prameny dokonce mluví o jedovatosti. Nepoživatelné jsou i samotné listy a také syrové řapíky, které se před konzumací musí tepelně zpracovat.
- Do náplně je možné přidat i další ingredience podle zvyku a chuti, třeba trochu posekané ořechy, plátky mandlí nebo citronovou kůru, případně zvolit jinou náplň. Ta může být i slaná.
- Z podobného křehkého těsta, ale s přísadou cukru je křehký jablkový závin.