Lívance jako od babičky

Malá jídla Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Před pár dny nám domů dorazil z e-shopu zbrusu nový lívanečník. Ten starý už měl poškrábaný teflon a navíc byl znatelně zkřivený. Prostě dědeček, který po mnoha letech dosloužil.

A tak samozřejmě: Nový lívanečník jsem musel co nejdřív vyzkoušet 🙂 A protože víkend byl na dveřmi, volba nepadla ani na sázená vejce, ani na bramboráčky, ale na staré dobré kynuté lívance. Ostatně už hodně dlouho jsme je neměli a právě lívance jsou – zvlášť když v mrazáku čekají borůvky – báječnou nedělní snídaní 🙂

Ano, čerstvě smažené lívance naši chalupu poránu tuze rozvoněly, přesně tak, jako když je dělávala moje babička. I ty naše byly ještě před obalením ve skořicovém cukru potřené rozpuštěným máslem s rumem a nechyběla na nich ani šlehačka 🙂

Kynuté lívance

  • doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 40 minut kynutí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 2

suroviny:

  • 125 g mléka
  • 8 g čerstvého droždí
  • 20 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka mletého muškátového květu
  • špetka soli

na smažení:

  • ghí

k podávání:

  • máslo
  • rum
  • moučkový cukr
  • krupicový cukr
  • mletá skořice
  • smetana ke šlehání, ochucený tvaroh, zakysaná smetana, jogurt, vanilková zmrzlina
  • ovoce, povidla, zavařenina, javorový sirup, karamelová omáčka

postup:

Do užší a vyšší nádoby naleju mírně vlahé mléko, do něj rozdrobím droždí a přisypu cukr, ruční metličkou dobře prošehám. Přidám vejce, znovu velmi dobře prošlehám, nakonec vsypu mouku, promíchanou se špetkou mletého muškátového květu a soli. Opět důkladně promíchám.

Těsto zakryju utěrkou a nechám při pokojové teplotě kynout asi 40 minut. Během, ale ani po vykynutí už těsto nemíchám, aby nespadlo.

Na dobře rozehřátý lívanečník dám trochu ghí, počkám, až se rozehřeje a pak do lívanečníku naleju první část těsta. Lívance opékám zvolna po obou stranách do sytě zlatavé barvy, trvá to celkem asi 3 až 4 minuty. Pokud lívance během pečení vsáknou všechen tuk, trochu ghí hned přidám, jinak by se připálily.

Ještě teplé lívance potřu trochou rozehřátého másla, smíchaného s rumem a obalím ve směsi moučkového a krupicového cukru a skořice.

Lívance podávám ještě teplé, se šlehačkou, s ochuceným tvarohem, zakysanou smetanou, jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou a také s ovocem, domácí zavařeninou, javorovým sirupem nebo karamelovou omáčkou.

Ještě něco k tomu:

  • Před přípravou těsta je třeba všechny suroviny z lednice vyndat s předstihem tak, aby měly pokojovou teplotu.
  • Do těsta je dobrá i trocha čerstvě ostrouhané kůry z bio citronu, případně drobněji nasekaná kandovaná kůra.
  • Místo ghí, resp. přepuštěného másla je na smažení možné použít i běžné máslo, je však třeba dát pozor, aby se nepřepalovalo.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *