Luštěninové karbanátky se sýrem

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

Luštěniny mám rád už od dětství, nejspíš proto, že u nás doma bývaly na stole v nejrůznějších podobách docela často. Hlavně tedy hrách a fazole, když čočka dřív patřila do skupiny takzvaného podpultového zboží a sója začala být „módní“ až později.

Avšak právě sója mě k dnešnímu receptu přivedla. Čas od času totiž ze sóji připravuju moje oblíbené domácí tofu (není to nic složitého, jen to chce trochu víc času), kdy vedle hotového tofu zbývá sójová drť, takzvaná okara. A právě ta je skvělá do nejrůznějších karbanátků a veganských jídel. Proto mě před časem napadlo zkusit z okary připravit karbanátky se sýrem. Výsledek? Vyzkoušel jsem různé druhy sýra a pokaždé dopadly skvěle 🙂

Recept na karbanátky z okary se sýrem ovšem nefunguje jen na sójovou drť, ale využít se dá i pro dobře uvařené, odkapané a rozmačkané fazole, hrách nebo čočku. Jde jen o to těsto zahustit tak, aby se z něj karbanátky daly dobře tvarovat a aby se nerozpadaly.

Luštěninové karbanátky se sýrem

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 1 hodina odležení těsta + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g uzeného polotvrdého sýra
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 2 vejce
  • 300 g okary (sójová drť)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička sušeného libečku
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 2 špetky mletých chilli papriček
  • mletý černý pepř
  • sůl

na obalení:

  • kukuřičné lupínky

na pokapání karbanátků před pečením:

  • rostlinný olej

postup:

Cibuli oloupu, nakrájím nadrobno a na rostlinném oleji orestuji dosklovata. Pak ji nechám zchladnout.

Uzený sýr nastrouhám nahrubo na okurkovém struhadle do větší mísy. Přisypu jemné ovesné vločky a celozrnnou špaldovou mouku, promíchanou s bramborovým škrobem, vše dobře promíchám.

K sypké směsi v míse přidám zchladlou cibuli, vejce, okaru, oloupané a prolisované stroužky česneku, sójovou omáčku a všechno koření, tedy majoránku, libeček, drcený kmín, chilli a mletý černý pepř. Osolím a vše nejlépe rukama důkladně promíchám do kompaktní nedrobivé hmoty, v případě potřeby ještě zahustím trochou ovesných vloček. Těsto na karbanátky nechám v chladnu asi hodinu odležet.

Troubu nechám rozpálit na 200 stupňů. Z odleželého těsta vytvaruji asi osm stejně velkých karbanátků, které obalím v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Karbanátky vyskládám na plech, vyložený pečícím papírem, trochu je pokapu rostlinným olejem a dám péct do rozpálené trouby asi na 30 minut do zlatavé barvy. V polovině pečení karbanátky otočím, znovu pokapávat olejem je již není třeba.

Podávám nejčastěji s bramborovou kaší a kyselými okurkami nebo s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

Ještě něco k tomu:

  • Okaru (sójovou drť) je možné zaměnit za dobře do měkka uvařené a rozmačkané fazole, hrách nebo čočku.
  • Místo uzeného sýra se pro trochu jinou verzi karbanátků dá použít sýr s modrou plísní nebo třeba ementál.
  • Při dochucování těsta na karbanátky kořením lze hodně improvizovat. Dobré jsou například i s oreganem, štědrou dávkou nadrobno sekané petrželky, se špetkou strouhaného muškátového oříšku nebo kurkumou, ale i s trochou sušeného lahůdkového droždí nebo plnotučné hořčice.
  • Na nevegetariánskou verzi karbanátků někdy cibuli orestuji na kousku nadrobno nakrájené anglické slaniny nebo dobře vyuzeného špeku.
  • Místo v troubě je karbanátky samozřejmě možné opéct na pánvi. Pokud nejsou u stolu vegetariáni, dobré jsou osmažené na sádle.
  • I tyto karbanátky jsou dobré i studené, třeba jen tak s chlebem, hořčicí a trochou zeleninového salátu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *