Tuhle bábovku jsem si okamžitě oblíbil. Je zase trochu jiná, ne tak úplně běžná, po rozkrojení je nečekaně a lákavě temně oranžová až zlatavá, s velkými kousky ořechů a kandované citronnové kůry. Ale hlavně je moc dobrá, „nedusivá“ a její vláčnost a šťavnatost vydrží opravdu hodně dlouho. Samotná chuť je díky mrkvi skutečně originální, ale ne vyloženě „mrkvová“ – myslím, že i zapřísáhlý odpůrce mrkve si na téhle „zdravé“ bábovce musí pochutnat 🙂 Pokud ji neznáte, určitě vyzkoušejte!
Mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a kandovanou citronovou kůrou
- doba přípravy: 20 minut + asi 70 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 220 g jemně nastrouhané mrkve
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 120 g krupicového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 3 vejce
- 90 g mléka
- 90 g rostlinného oleje
- 80 g vyloupaných vlašských ořechů
- 80 g kandované citronové kůry
- špetka soli
na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Troubu nechám rozehřát na 170 stupňů, v klasickém programu horní a spodní ohřev. Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Předem si připravím všechny suroviny: Mrkev omyji, v případě potřeby oloupu a najemno nastrouhám. Do mísy prosiji polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, prosáté ještě znovu promíchám. Do jiné mísy odvážím krupicový cukr, přidám cukr vanilinový a žloutky, oddělené bílky dám do další mísy. Připravím si i vlašské ořechy, které rukou nalámu na menší kousky, k ořechům přidám i na velmi hrubo nasekanou kandovanou citronovou kůru.
Bílky se špetkou soli ušlehám ručním šlehačem do pevného sněhu. Žloutky s cukrem a vanilinovým cukrem šlehačem utřu do světlé a zcela hladké pěny. Pak do pěny zašlehám rostlinný olej a poté i mléko. Přisypu prosátou mouku s kypřícím práškem a znovu prošlehám.
Na závěr do těsta již ručně stěrkou vmíchám nastrouhanou mrkev, kousky ořechů s kandovanou citronovou kůrou a pak opatrně i sníh z bílků. Těsto urovnám do připravené bábovkové formy.
Peču v předehřáté troubě 20 minut, pak teplotu bez otevírání trouby snížím ze 170 na 150 stupňů a peču dalších 45 až 50 minut. Zda je bábovka dobře upečená, vyzkouším pomocí špejle.
Upečenou bábovku nechám vychladnout na kuchyňské mřížce. Podávám posypanou moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vyjde na středně velkou bábovkovou formu. V keramické formě bábovku peču o pár minut déle.
- Mrkev strouhám opravdu na jemno, na stejném struhadle, jako třeba sýr.
- Kandovaná citronová kůra je opravdu nejlepší domácí, použít jde i kůra z jiných citrusů. Pokud nemám po ruce kůru kandovanou, přidám alespoň čerstvě ostrouhanou (samozřejmě z bio plodu, dobře omytého). Místo kůry je ale možné do těsta vmíchat sušené brusinky, jejichž mírně nakyslá chuť se do této bábovky velmi hodí.
- Mrkvová bábovka je na mém blogu už pár let i v trochu jiné verzi, s daleko menším množstvím mrkve a s lískovými ořechy.
Chybí informace, kdy se přidává mrkev.
Dobrý den, ano, máte pravdu, již jsem doplnil. A přeji, aby se povedla a chutnala:-)