Mrkvová bábovka s ořechy. Určitě vyzkoušejte.

Moučníky a dezerty Rychlé

 // 

Aktualizováno

mrkvova_babovka_0

Tuhle bábovku jsem si okamžitě oblíbil. Je zase trochu jiná, ne tak úplně běžná, po rozkrojení je nečekaně a lákavě temně oranžová až zlatavá, s velkými kousky ořechů a kandované citronnové kůry. Ale hlavně je moc dobrá, „nedusivá“ a její vláčnost a šťavnatost vydrží opravdu hodně dlouho. Samotná chuť je díky mrkvi skutečně originální, ale ne vyloženě „mrkvová“ – myslím, že i zapřísáhlý odpůrce mrkve si na téhle „zdravé“ bábovce musí pochutnat 🙂 Pokud ji neznáte, určitě vyzkoušejte!

mrkvova_babovka_1
Mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a kandovanou citronovou kůrou

Mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a kandovanou citronovou kůrou

  • doba přípravy: 20 minut + asi 70 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 220 g jemně nastrouhané mrkve
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 3 vejce
  • 90 g mléka
  • 90 g rostlinného oleje
  • 80 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 80 g kandované citronové kůry
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Troubu nechám rozehřát na 170 stupňů, v klasickém programu horní a spodní ohřev. Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Předem si připravím všechny suroviny: Mrkev omyji, v případě potřeby oloupu a najemno nastrouhám. Do mísy prosiji polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, prosáté ještě znovu promíchám. Do jiné mísy odvážím krupicový cukr, přidám cukr vanilinový a žloutky, oddělené bílky dám do další mísy. Připravím si i vlašské ořechy, které rukou nalámu na menší kousky, k ořechům přidám i na velmi hrubo nasekanou kandovanou citronovou kůru.

Bílky se špetkou soli ušlehám ručním šlehačem do pevného sněhu. Žloutky s cukrem a vanilinovým cukrem šlehačem utřu do světlé a zcela hladké pěny. Pak do pěny zašlehám rostlinný olej a poté i mléko. Přisypu prosátou mouku s kypřícím práškem a znovu prošlehám.

Na závěr do těsta již ručně stěrkou vmíchám nastrouhanou mrkev, kousky ořechů s kandovanou citronovou kůrou a pak opatrně i sníh z bílků. Těsto urovnám do připravené bábovkové formy.

Peču v předehřáté troubě 20 minut, pak teplotu bez otevírání trouby snížím ze 170 na 150 stupňů a peču dalších 45 až 50 minut. Zda je bábovka dobře upečená, vyzkouším pomocí špejle.

Upečenou bábovku nechám vychladnout na kuchyňské mřížce. Podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vyjde na středně velkou bábovkovou formu. V keramické formě bábovku peču o pár minut déle.
  • Mrkev strouhám opravdu na jemno, na stejném struhadle, jako třeba sýr.
  • Kandovaná citronová kůra je opravdu nejlepší domácí, použít jde i kůra z jiných citrusů. Pokud nemám po ruce kůru kandovanou, přidám alespoň čerstvě ostrouhanou (samozřejmě z bio plodu, dobře omytého). Místo kůry je ale možné do těsta vmíchat sušené brusinky, jejichž mírně nakyslá chuť se do této bábovky velmi hodí.
  • Mrkvová bábovka je na mém blogu už pár let i v trochu jiné verzi, s daleko menším množstvím mrkve a s lískovými ořechy.

2 komentáře u „Mrkvová bábovka s ořechy. Určitě vyzkoušejte.“

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *