Lišky jsem naposledy viděl jako dítě na pionýrském táboře, při cestě lesem. Bože, to už je let… Od té doby nic. Ani jedna liška. Prý začaly být vzácné. Žlutý koberec kuřátek tak zůstával už jen v mých vzpomínkách. Ostatně není ani divu, prakticky celý svůj dosavadní život jsem totiž byl výhradně tvorem městským…
Změnilo se to až před pár lety, po našem přestěhování na jih Čech, do vesnice obklopené lesy. Dávné vzpomínky spíš z kategorie sci-fi nečekaně ožily. Lišky u nás rostou! Letos jsme jich domů už nanosili docela dost, jejich zásoba v mrazáku nám vystačí na dost dlouho.
A tak i u nás v uplynulých týdnech začal čas čerstvých lišek v kuchyni, ještě donedávna věc nepředstavitelná. Díky své výraznější chuti, pevnější konzistenci i tomu, že nečerviví, jsou lišky vděčnou a vítanou kuchyňskou surovinou. Nejen na smaženici, ale i do nejrůznějších omáček, hlavně těch smetanových, do polévek (třeba falešná dršťková je z lišek skvělá) a samozřejmě i na nakládání do octa. Jeden z prvních receptů, který letos přišel u nás na řadu, byly široké nudle s liškami a jednoduchou sýrovou omáčkou. Skutečná delikatesa.
Tagliatelle s liškami
- doba přípravy: asi 20 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 400 g těstovin
- 300 g čerstvých lišek
- 2 hrsti koktejlových rajčat
- 1 velká cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- půl lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce odrhnutých lístků čerstvého tymiánu
- asi 5 lžic zeleninového vývaru
- 1 hermelín
- 1 lžíce jemně nasekané hladkolisté petrželky
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Lišky očistím, dobře operu pod tekoucí vodou, osuším a nakrájím na tenčí podélné plátky. Stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám, omyta koktejlová rajčátka nakrájím na půlky.
Ve hluboké pánvi na olivovém oleji zpěním oloupanou a jemně nakrájenou cibuli. Přihodím plátky lišek, posekaný česnek, tymián a drcený kmín a asi 5 minut za častého míchání restuji. Poté přiliji zeleninový vývar a přihodím na drobnější kostičky pokrájený hermelín, ten nechám za stálého míchání rozpustit. Nakonec přidám pokrájená rajčátka a nasekanou petrželku, osolím, opepřím, promíchám a ještě krátce prohřeji.
Současně s přípravou lišek dám do hodně osolené vody vařit tagliatelle.
Uvařené nudle rozdělím na talíře a přelévám je sýrovou omáčkou s liškami.
Ještě něco k tomu:
- Široké dlouhé nudle můžete samozřejmě nahradit i jinými těstovinami. Podle mě ale tagliatelle tomuto jídlu sedí nejvíc.
- Nemáte-li čerstvý tymián, nahraďte jej alespoň sušeným. Vyzkoušet můžete i oregano nebo saturejku.