Oranžové sladkosti

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Kuchařka Zeleninová mísa (1960)

Zdá se mně, že mrkev čím dál tím víc opouští svoje někdejší docela zásadní postavení v kuchyni našich babiček. Ne-li, že to všechno je prakticky už to tam. Stačí jen nahlédnout do starých kuchařek, kterých i já pár podědil. Mrkvové koláčky, mrkvový koláč s oříšky i bez nich, mrkvový koláč ze strouhané housky, mrkvový chlebíček, mrkvová roláda, mrkvový nákyp, mrkvové vdolky, mrkvové čokoládové hrudky… A to přitom nejde o žádný extra hluboký dávnověk – psal se rok 1961, jak lze vyčíst z tiráže citované kuchařské knihy.

Dnes už se z mrkve moučníky prakticky nepečou, aspoň ne běžně. A recepty, jako ty výše zmíněné, v dnešních kuchařkách najdete jen zcela výjimečně. Určitě je to velká škoda. Zkuste třeba udělat mrkvovou bábovku podle níže uvedeného receptu a hned mně dáte za pravdu. Tahle bábovka je skutečně úžasná. I po několika dnech pořád stejně vláčná, voňavá a lákavě oranžová, velmi jedlá a navíc i zdravá. Rozhodně doporučuju!

Mrkvová bábovka

Mrkvová bábovka

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 150 g mrkve
  • 550 g polohrubé mouky
  • 230 g krystalového cukru
  • 60 g lískových oříšků
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 citrón
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Nejdřív si připravím mrkev, kterou očistím, omyju a jemně nastrouhám. Proseju moukou společně s práškem do pečiva, přidám strouhané lískové oříšky, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a ostrouhanou kůru z omytého bio citrónu, tuto sypkou směs dobře promíchám. Větší bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Do dvou větších mís oddělím žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehám do tuha sníh. Do druhé mísy se žloutky přidám krupicový i vanilinový cukr a utřu do světlé pěny. Pak přileji olej a směs dobře prošlehám. Nakonec střídavě vmíchám sypkou směs, vlahé mléko, nastrouhanou mrkev a citrónovou šťávu, úplně na závěr pak do těsta opatrně vmíchám sníh z bílků.

Těsto urovnám do vymazané a vysypané formy a dám do trouby, předem vyhřáté na 170 stupňů, peču 45 až 50 minut. Bábovka je hotová, pokud se na vpíchnutou špejli už nelepí těsto. Upečenou bábovku nechám asi 10 minut ve formě trochu zchladnout, pak ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám vychladnout úplně.

Před podáváním bábovku posypu moučkovým cukrem.

Mrkvová bábovka

Ještě něco k tomu:

  • Bábovku můžete ještě vylepšit přidáním hrsti brusinek nebo v rumu předem namočených rozinek. Vedle čerstvě ostrouhané citrónové kůry je v bábovce dobrá ještě i trocha kandované.
  • Místo vanilkového cukru můžete do těsta vyškrábnout vanilinový lusk. V takovém případě o 20 gramů víc přidejte krupicového cukru.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *