Ozdoba polévek: celestýnské nudle

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

Kedlubnová polévka s celestýnskými nudlemi

Také celestýnské nudle mám spojené s dětstvím a prázdninami u babičky, která je často dělávala. Poctivé, žluté, z domácích vajíček. To pane byly polévky!

Celestýnské nudle patří mezi typicky rakouské zavářky do polévek, jsou z litého těsta a přidávají se do čirých polévek a také do lehkých zeleninových. Občas se celestýnským nudlím také říká fritátové, nejednou jsem byl svědkem docela vášnivých sporů o tom, zda to je či není totéž. Myslím, že není, například v učňovských skriptech se uvádí, že fritátové nudle se na rozdíl od celestýnských krájí užší a po rozkrájení ještě znovu na oleji osmaží.

Recept na celestýnské nudle je velmi jednoduchý, tady je společně s receptem na lehkou kedlubnovou polévku se špetkou kari.

 

Kedlubnová polévka s celestýnskými nudlemi

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut vaření
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 střední kedluben
  • 1 střední cibule
  • 3 lžíce másla
  • půl lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička jemně posekaného libečku
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • pažitka k podávání

 

na celestýnské nudle:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • 2 lžíce rostlinného oleje

 

postup:

Na dvou lžících másla nechám zesklovatět jemně oloupanou a drobně nakrájenou cibuli, přidám očištěný, na nudličky nakrájený kedluben a krátce orestuji. Zasypu lžící hladké mouky, kterou za občasného míchání zasmažím do růžova a nakonec zasypu kari kořením, ještě krátkou chvíli míchám. Pak přiliju studený zeleninový vývar a vše dobře promíchám.

Polévku přivedu k varu a za občasného míchání vařím asi 15 minut. Nakonec podle potřeby ještě dosolím, dopepřím a přidám jednu lžíci másla na zjemnění. Podávám s celestýnskými nudlemi a posekanou pažitkou.

 

celestýnské nudle:

V misce rozšlehám mléko s moukou, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem, pak do směsi zašlehám vejce. Nechám asi 20 minut odpočinout. Na rozpáleném oleji po obou stranách osmažím trochu silnější palačinku, kterou po částečném vychladnutí rozkrájím na širší nudle a vkládám do talířů s polévkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Vejce do těstíčka na celestýnské nudle zašlehávejte až nakonec, po smíchání mouky a mléka, jinak se vám utvoří hrudky, kterých se budete těžko zbavovat.
  • Do těstíčka na celestýnské nudle můžete místo muškátového oříšku přidat některou ze zelených bylinek, například jemně nasekanou bazalku.
  • Celestýnské nudle můžete krájet třeba na tenčí a delší nudličky a v polévce podávat srolované do spirálek. Vykrajovat z nich ale můžete i různé ozdobné tvary. 🙂
  • Nejmenší středové lístky z kedlubnové natě můžete také posekané dát vařit do polévky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *